AKTUELNO

Sveti Sava je jedan od najvažnijih i najvoljenijih svetaca u srpskoj pravoslavnoj tradiciji, a njegov dan, 27. januar, proslavlja se širom Srbije. Pored bogosluženja i svečanosti, ovaj dan je prilika za porodična okupljanja, pri čemu se održavaju mnoge lepe tradicije.

Jedan od najlepših običaja na Svetog Savu je pravljenje svetosavskih pereca, koje se priređuju u mnogim domaćinstvima i to, kao simbol svetosti i blagoslova, često se daruju članovima porodice i prijateljima.

Svetosavske perece, obično u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga, obeležavaju ne samo ljubav i poštovanje prema svetitelju, već i snagu porodične tradicije i zajedništva. Ovaj običaj je vrlo popularan u srpskim domovima, a domaćice ponosno prenose recept sa generacije na generaciju.

Sastojci

500 g brašna

250 ml mlake vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašičice suhog kvasca

3 kašičice ulja

1 jaje (za premazivanje)

1 kašičica mleka (za premazivanje)

Priprema

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da testo ne bude previše tvrdo.

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada je testo naraslo, podelite ga na manje kuglice i formirajte prece. To možete učiniti tako što ćete svaki komadić testa oblikovati u dugačku lopticu, pa je saviti u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga.

Stavite perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 15 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.

Pre nego što stavite perece u rernu, premažite ih umućenim jajetom pomešanim sa malo mleka, da bi im boja bila lepa i zlatna.

Autor: Aleksandra Aras