Da bi se uživalo u punom ukusu, mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok su još vruće.
Kada je nedavno objavljena lista najgorih srpskih jela prema Taste Atlasu, mnogi su bili iznenađeni. Jedan od najzanimljivijih trenutaka bio je kada su otkrili da mnogi nisu ni znali šta je zapravo „živa pljeskavica“. Međutim, srpske kulinarske čari nisu tu stali, jer su se na listi najboljih jela pojavila prava iznenađenja!
Pazarske mantije
Na vrhu liste najboljih srpskih jela izdvaja se pazarska mantija, koja je proglašena za najbolje pecivo na svetu.
Ovaj specijalitet je zauzeo prvo mesto, ostavljajući iza sebe i omiljeni burek. Pazarske mantije, jelo poreklom iz Novog Pazara, podsećaju na poznati bosanski burek, ali po svom obliku i pripremi donose potpuno novo kulinarsko iskustvo.
Kako se pripremaju Pazarske mantije?
Ove mantije se prave od testa koje se prvo razvuče, premaže puterom i puni nadevom od mlevene junetine, bibera, soli, luka i malo ulja. Formiraju se male kuglice koje se zatim ređaju u tepsiju.
Ove kuglice se peku zajedno, a specifični ukus i miris dobijaju zahvaljujući tradicionalnim starim pećima. Da bi se uživalo u punom ukusu, mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok
Na drugom mestu na ovoj prestižnoj listi nalazi se komplet lepinja, jelo koje je već postalo legenda.Nekada proglašeno za najbolji doručak na svetu, komplet lepinja je nezaobilazan specijalitet, omiljen kako kod nas, tako i među turistima.
Na trećem mestu nalazi se leskovački roštilj, još jedno jelo koje ne treba propustiti ako se nađete u Srbiji. S pravom zauzima svoje mesto među najboljim jelima na svetu.
Autor: Snežana Milovanov