AKTUELNO

U toku je druga sedmica Velikog posta, Pačista nedelja, koja je posvećena molitvenom spomenu na Svetog Grigorija Palamu, Solunskog arhiepiskopa, velikog bogoslova i propovednika pravoslavnog mističnog podvižništva. Vaskršnji post trajaće do 19. aprila, a i iz godine u godinu se postavlja pitanje da li je dobar za zdravlje.

Post ne znači samo odricanje od "slatke" hrane, već i odricanje od strasti. Osim što je prilika za duhovno ponovno otkriće, razmišljanje i molitvu, post takođe ima važne zdravstvene prednosti. Post može da smanji rizik od dijabetesa, jer se crveno meso ne konzumira u periodu većem od 40 dana.

Odustajanje od mesa i mesnih proizvoda na ograničeno vreme ima koristi za telo. S druge strane, prekomerna konzumacija mesa povezana je sa dijabetesom tipa 2 i problemima sa srcem.

Post ima blagotvoran uticaj na gojazne ljude, pomažući u gubitku težine. Štaviše, post je povezan sa poboljšanim vrednostima krvnog pritiska i smanjenim nivoom holesterola, tvrdi Journal of the American Medical Association.

Pošto post podrazumeva odustajanje od proizvoda životinjskog porekla na određeno vreme, u svoju ishranu ćete uključiti više voća i povrća, što donosi dodatne zdravstvene koristi. Ishrana bogata voćem i povrćem povezana je, između ostalog, sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, nižim krvnim pritiskom i prevencijom nekih vrsta raka, tvrdi Američki koledž za medicinu životnog stila.

Savet

Da biste uživali u prednostima posta, važno je da obratite pažnju na ono što jedete. Odlučite se za raznovrsno i sezonsko voće i povrće i izbegavajte, koliko god je to moguće, konzumaciju posnih proizvoda sa visokim sadržajem aditiva, ukusa i boja. Pažljivo pročitajte etiketu proizvoda pre nego što ih kupite da biste bili sigurni u njihov kvalitet i sadržaj.

Autor: Dubravka Bošković