AKTUELNO

Kriminolog Zlatko Nikolić, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da svaka država pa i naša reaguje retroaktivno, prvo se nešto desi pa imamo reakciju, ali određene službe mogu da reaguju, na njih treba apelovati, one mogu preventivno da odlučuju.

- Roditelji koji imaju problema sa decom koju eufemistički, po meni, školski psiholozi nazivaju hiperaktivnom, a zapravo je reč o žešćem poremećaju ličnosti, skloni su da omalovažavaju tuđe probleme, da nemaju empatiju za druge, imaju dovoljno poblema sa tim detetom i navikli su na razne pritužbe, žalbe, i na to su oguglali – rekao je kriminolog Zlatko Nikolić.

Kako kaže, iz opisa koji je video u medijima, bilo mu je jasno da je čovek bio isprovociran njihovim nastupom iako se još uvek nije znalo o čemu se radilo.

- Čovek je došao da na razuman način razreši problem. Kod svih nas, postoji biološki data agresija kao odbrambeni mehanizam, da bi se zaštitio sam, i da bi se zaštitilo svoje stanište, a naročito potomstvo. Ta biofilna agresija je prisutna kod svih. Ovaj čovek je, po mom mišljenju, postupio savesno i svesno – rekao je Nikolić.

Kako je naglasio, to što je za specijalni tretman, trebalo bi da bude tretirano u specijalnim uslovima.

- Ovde imamo zapostavljeno dete u vaspitnom procesu. Njegovo ponašanje prema drugoj deci pokazuje jednu lošu strukturu, i razloga za brigu imaju njegovi roditelji – rekao je Nikolić.

- Želim da iskoristim priliku da uporedim zakonodavstva drugih zemalja, kako oni rešavaju ove probleme. Nećete verovati da jedna Amerika koja slovi za jednu demokratsku zemlju, kažnjava maloletnog činioca krivičnog dela od 6 do 10 godina. Kod nas je 14 godina granica kada dete ne može da odgovara. Od 6 godina u Luizijani, na primer, do 9 u nekim drugim državama. Engleska, Škotska imaju granicu od 10 godina, kao i u Švajcarskoj. A u Francuskoj nema limita. Stručnjaci procenjuju koliko je dete sposobno i koliko je njegov slučaj bio promišljen – rekao je advokat Nebojša Milosavljević.

Foto: Printscreen

Kako kaže, društvo mora da se bori protiv toga.

- Način na koji je reagovao otac nesrećnog oca, šalje se poruka da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke. To su uobičajene reakcije i verovatno je došlo do suženja svesti i da je izgubio kontrolu – rekao je Milosavljević.

- Svaka država pa i naša reaguje retroaktivno, prvo se nešto desi pa imamo reakciju, ali određene službe mogu da reaguju, na njih treba apelovati. Oni mogu preventivno da odlučuju, hospitalizovanjem, na primer devojčice koja bije drugu devojčicu, pa nakon toga pokuša da se ubije, a pri tom je i pre ovog nasilništva već probala da se ubije. Službe čija je to nadležnost treba da prevenira takve situacije – rekao je Nikolić.

Kako kaže, otac koji je pucao u roditelje dečaka koji je zlostavljao njegovog sina nije za zatvor.

- To je bilo afektivno stanje, on nije tome sklon. Da se mom detetu to dogodilo, mislim da bih bio još gori – rekao je Nikolić.

Milovanović je naglasio da roditelji danas nemaju veliku ulogu u vaspitavanju svoje dece.

#Kriminal

#Maloletnici

#Nasilje

#Novo jutro

#Vršnjačko nasilje

#deca

'