AKTUELNO

U onome što se smatra prvim susretom te vrste kome su svedočili naučnici, primećena je tigrasta ajkula kako povraća čitavu mrtvu ehidnu kod obale jednog australijskog ostrva.

Ehidne, sisari u obliku kupole prekriveni bodljama, uobičajeni su u Australiji.

Istraživači sa Univerziteta Džejms Kuk u Severnom Kvinslendu primetili su retku pojavu dok su proučavali morski život na ostrvu Orfej u regionu u maju 2022. godine, navodi se u saopštenju univerziteta za štampu u četvrtak.

- Bili smo prilično šokirani onim što smo videli. Zaista nismo znali šta se dešava - rekao je morski biolog Nikolas Lubic.

„Kada je to ispljunulo, pogledao sam ga i primetio: „Šta je to dođavola?“. Neko je rekao da slikam, pa sam se požurio da uzmem telefon“, nastavio je, dodajući: „Uspeo sam da dobijem samo jednu sliku, ali možete videti obrise ehidne u vodi“.

Ehidna je bila mrtva i "potpuno netaknuta" sa "svim bodljama i nogama" kada ju je povratila tri metra duga ajkula, kaže on.

Rekao je da je "retko" da tigraste ajkule povraćaju hranu, iako mogu kada su pod stresom.

Ajkulu nije povredio ovaj "susret" i tim ju je vratio u vodu nakon što je opremio akustičnim tragačem, kako se navodi u saopštenju.

Tigraste ajkule imaju proždrljiv apetit, naviku da čiste i jedu druge ajkule, ribe, morske kornjače i morske ptice, a takođe konzumiraju smeće uključujući ugalj, limenke, odeću i kosti.

Čak je dokumentovano da gutaju registarske tablice, male televizijske ekrane i gume, navodi se u saopštenju.

Tigar ajkule se nalaze u toplim okeanima širom sveta. U maju 2023., kajakaš koji je pecao u plitkim vodama na moru u Vindvard Oahuu na Havajima, uhvatio je zastrašujući trenutak kada se životinja zabila u njegov čamac.