AKTUELNO

Duhovne krize nisu imaginarna pojava, nego sasvim učestala razdoblja koja mogu da nastupe u životima svakoga od nas. Evo kako ih prepoznati.

Šta su to duhovne krize ili tamne noći duše?

To je izazovno i često duboko bolno putovanje kroz nepoznato, gde sve što ste nekad uzimali zdravo za gotovo o sebi, svojim uverenjima i povezanosti s višom silom može da izgleda kao da izmiče. To je period duboke dezorijentiranosti, straha i egzistencijalnog preispitivanja. Pa ipak, uprkos tami, duhovne krize takođe su nužan i transformativan proces, jer samo spuštanjem u dubine vlastite psihe i suočavanjem sa senovitim aspektima sebe, možemo da, zaista, izađemo ponovno rođeni - sa dubljim osećajem svrhe, utemeljenijom duhovnošću i većom sposobnošću za ljubav i saosećanje.

Kako je navedeno na portalu "The Minds Journal", ovo su neki od najčešćih znakova i simptoma da se osoba nalazi u duhovnoj krizi ili tamnoj noći duše.

1. Duboki osećaj praznine ili razočarenja

Možda ćete otkriti da stvari koje su vam nekada donosile radost i ispunjenje više nemaju istu privlačnost. Mogli biste a osećate rastuću nepovezanost sa svojim svakodnevnim životom i ljudima oko vas.

2. Intenzivni osećaji teskobe, depresije ili egzistencijalnog straha

Tamna noć duše može da izazove mnoštvo teških emocija, od silnog straha i neizvesnosti do duboke depresije i tuge. Možda se nađete u situaciji preispitivanja smisla života i svoga mesta u svetu.

3. Gubitak vere ili duhovne veze

Ako ste duhovna ili religiozna osoba, možda ćete se boriti s krizom vere. Uverenja i prakse koji su vas jednom utemeljili mogli bi da vam se učine šupljim ili nevažnim.

4. Osećaj duboke usamljenosti ili izolacije

Čak i ako ste okruženi voljenima, možete da se osećate potpuno usamljeno u svom iskustvu. Duhovne krize mogu biti vrlo intenzivno i usamljeno putovanje.

5. Intenzivna potreba za samoćom i introspekcijom

Možda ćete osetiti snažnu potrebu da se povučete iz spoljašnjeg sveta kako biste proveli vreme u samoći i introspekciji. Ovo vreme treba da iskoristite za dublje razumevanje sebe i svojih unutrašnjih potreba.

6. Gubitak interesa za materijalne stvari

Ono što je nekada bilo važno, kao što su materijalne stvari, status ili karijera, može da izgubi svoju važnost. Možda ćete osećati da vas takve stvari više ne ispunjavaju i ne donose sreću.

7. Duboka želja za promenom ili transformacijom

Sada kada znate šta je duhovna kriza, shvatićete da je u njenoj srži čežnja za nečim više - čežnja da se odbaci staro i prigrli novo, da se pronađe dublji osećaj smisla i svrhe.

Autor: