AKTUELNO

Mađioničari koriste razne trikove kako bi zainteresovali gledaoce, mlađe generacije, pa čak i one starije članove društva. Performans se vežba mesecima dok ne postigne željeni nivo, jer magija treba biti izvedena tako da se posmatrač ostavi bez daha.

Danas pišemo o mađioničaru koji je svoje trikove izvodio sa loptom, na zelenoj travi fudbalskih stadiona i verujte nam na reč, njegovo umeće i dan danas tema je mnogih fudbalera, kao i navijača kojima je fudbaler Pele bio idol. U nastavku teksta dočaraćemo vam šta je to što je čuvenog Brazlica odvajalo od ostatka fudbalskog sveta.

Uspesi, nagrade i nasleđe koje je ostavio za sobom

Edson Arantes do Nasimento je nadimak Pele zaradio još kada je bio dečak, jer nije pravilno izgovarao ime svog omiljenog fudbalera Vasko de Game, Bilea. Otac mu se bavio fudbalom, pa nije ni čudo zašto je fudbaler Pele krenuo njegovim stopama. Debitovao je za Santos u kojem je proveo 18 godina i postigao je neverovatnih 583 gola na 569 mečeva.

Bio je strašan dibler, asistent i nestvaran kao pojava. Uz Pepea, Zita i Titea, činio je zlatnu generaciju kluba, a zajedno sa njima je 1958. godine, osvojio prvu zlatnu medalju sa Brazilom na Svetskom prvenstvu u Švedskoj. Za Karioke odigrao je 92 utakmice i postigao 77 golova. "Najveći igrač u istoriji bio je Di Stefano. Odbijam klasifiikovati Pelea kao igrača. On je bio iznad toga," rekao je čuveni mađarski fudbaler Ferenc Puškaš kada je pokušao da opiše Peleta, a legendarni Brazilac je osvojio sledeće nagrade :

Foto: Promo

-3 zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 1958, 1962. i 1970. godine,-Titulu najboljeg strelca Kopa Libertadores 1965. godine,Sa Maradonom podelio je nagradu igrača veka po izboru FIFA 2000. godine,-Laureus nagradu za životno dostignuće, -Najboljeg igrača Južne Amerike 2015. godine od strane časopisa L’ Ekip,-Najbolji strelac brazilske Serije A u sezoni 1961, 1963. i 1964.

Mogli bismo da nabrajamo još barem 50 nagrada, titula i ostalih ostvarenja, ali bi nam za to trebalo mnogo više vremena, jer je Pele osvojio sve što se osvojiti može, bilo da je to igrajući za Santos ili reprezentaciju Brazila.

Koliko je samo bio veliki svedoči činjenica da je u više navrata bio počasni gost Bele kuće dok su na vlasti bili Regan, Nikson, Kenedi i drugi. U Brazilu su ga gledali kao Boga, a ista ta reprezentacija bila mu je porodica dugi niz godina.

LOI u Francuskoj bez Karioka

Verovali ili ne, fudbalska reprezentacija Brazila je svoju prvu zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama osvojila tek 2016. godine. Taj uspeh ponovila je u Tokiju 2020. godine, ali su ove godine ostali bez plasmana. Bez Brazila, nameću se druge selekcije kao favoriti, a Mightytips lista kladionica u Srbiji može vam pomoći prilikom odabira kvota ukoliko se budete kladili na neke od reprezentacija koje će zaigrati u Francuskoj.

Foto: Promo

Legende umiru, ali sećanja su večna

Neosporna je bila klasa koju je Pele posedovao. Iako više nije među nama, utisak koji je on ostavljao dok je plesao u kopačkama po terenu, oseća se i dan danas. Fudbaleri koji nisu živeli u tom periodu i dalje se ugledaju na njega, barem po starim snimcima koji se mogu naći na internetu. Fudbaler Brazila Nejmar izjavio je sledeće :"Pele je promenio sve. Pretvorio je fudbal u zabavu i umetnost. Zato je večan." Upravo njegova izjava potvrđuje našu konstataciju, a složićete se da legende žive sve dok se čuvaju sećanja na njih. Fudbaler Pele je neko na koga se sećanje nikada ne sme izgubiti.

Autor: Iva Besarabić