AKTUELNO

Gde je telo male Danke Ilić iz Bora, pitanje je koje sve muči od 4. aprila kada je obelodanjeno da je nesrećna devojčica ubijena, a zatim zakopana na obližnjoj deponiji. Osumnjičeni za njeno ubistvo Dejan Dragijević i Srđan Janković i dalje su u pritvoru, a slučaj dodatno komplikuje informacija da u automobilu, kojim su navodno osumnjičeni usmrtili Danku, nisu pronađeni njeni biološki tragovi.

Radiša Roskić, advokat, objasnio je da li su dokazi koje tužilaštvo za sada ima, dovoljni da se podigne optužnica, čak i u slučaju da se ne nađu biloški tragovi.

Ukoliko je priznanje zaista dato pod uslovima koje zakon predviđa, to priznanje je relevantno. Međutim, samo priznanje po sebi nije dovoljno i za donošenje osuđujuće presude, pored njega, neophodni su i drugi dokazi -rekao je Roskić i dodao:
Što se ovog slučaja tiče, stvar je mnogo gora. Roditelj koji bi pružio pomoć učiniocu krivičnog dela, u ovom slučaju sinu, prema odrdbama zakona, neće odgovarati osima ukoliko je u toku prikrivanja tragova tog izvršenja krivičnog dela, učinio novo krivično delo. Što se tiče ćutanja na temu gde je telo ubijene devojčice, praksa kaže, da je u pitanju prikrivanje nekog drugog, moža još težek zločina, kao što je skrnavljanje tela - rekao je Roskić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, objasnila je koliko dugo osumnjičeni za ubistvo male Danke, mogu biti u pritvoru.

U toku istrage, sudija može da odredi pritvor u trajanju ne duže od tri meseca, sa tim da svakih 30 dana, sudija mora da ispita da li još uvek ima osnova za trajanje pritvora ili ne. Kada bi optužnica bila podignuta, onda lica mogu ostati u pritvoru do kraja postupka, rekla je Božilović Petrović i dodala:
Za sada imamo to priznanje koje nije opovrgnuto, imamo veštačenje GPS lokacija, imamo oca koji se susreo sa osumnjičenima malo nakon izvršenja dela. Upravo se iz svih tih dokaza sačinjava mozaik i donosi se odluka. Tužilaštvo možda ima još neke druge tragove koje ćemo kasnije saznati. Po meni ovi dokazi koje već imamo, dovoljni su za podizanje optužnice - rekla je Božilović Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prim. dr Radoslav Radosavljević, patolog, objasnio je koliko vremena treba da prođe da bi biološki dokazi bili uništeni.

Mnogo vremena je prošlo i prelazi se u fazu kada ti delovi tela koje se traže, mogu da pretrpe sekundarne promene. te promene nastaju zbog delovanja vremensih uslova, ali i delovanjem nekih mikroorganizama i životinja. Drugi aspekt je kada neko pokuša namerno da uništi dokaze i biološke tragove. Ti tragovi mogu da ostanu na svim predmetima sa kojim je žrtva bila u kontaktu, to mogu biti dlake, sekreti, to se sada sve traži na predmetima koji su deo istrage - rekao je Radosavljević i dodao:
Ako se koriste neka sredstva, naravno da ti tragovi mogu biti uništeni, ali iskustvo pokazuje da ti tragovi uvek negde ostanu Bitno je da se nađe barem delić nečega, da li je to jedna dlaka ili nešto drugo, a taj jedan delić može da zadrži DNK.