AKTUELNO

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu Uroš Pašajlić oglašen je krivim i sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i osam meseci, a tužilastvo će, kako se saznaje, uložiti žalbu na presudu i predložiti izricanje maksimalne kazne prema Pašajliću za oba krivična dela.

On je osuđen, da podsetimo, zbog izvršenja krivičnih dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje.

U obrazloženju presude navodi se da je on svoju osmogodišnju ćerku, prema kojoj je učinio nasilje u porodici, držao zaključanu u kupatilu, samu, bez nadzora odrale osobe.

- Sud je konstatovao da okrivljeni jeste počnio krivično delo nasilje u porodici jer njegovo ponašanje i odnos prema detetu u periodu od 19. do 25. marta ukazuje na aktivan vid zapostavljanja deteta u nehigijenskim uslovima, gde joj je bilo hladno, bila je gladna i sama bez mogućnosti da potraži pomoć, te to jasno ukazuje da nije u pitanju samo pasivno zanemarijanje deteta - rekao je predsednik sudskog veća Branko Stanković.

Kako je objasnio, Pašajlić je ovo delo učinio svesto i pod uticajem psihoaktivnih supstanci, alkohola i kokaina.

- Svesno je ugrozio telo i integritet svoje ćerke, a u istom periodu je, takođe pod uticajem istih supstanci zlostavljao i vređao ljudsko dostojanstvo oštećene I.L, tadašnje partnerke koju je držao zaključanu u stanu, mučio je, udario glavom čime joj je naneo lake telesne povrede, a kad je pokušala da ode rekao joj je da to može da uradi samo "preko njega mrtvog", te je mučio jer "nije bila poslušna" - obrazložio je sudija Stanković.

Njemu je, pored kazne zatvora, oređena i mera obaveznog lečenja narkomana i alkoholičara u zatvorskoj bolnici, a taj period biće uračunat u kaznu izdržavanja.

Autor: