AKTUELNO

Petar V. (61) iz Sombora, koji je nakon porodičnog nasilja iz vatrenog oružja pucao na pripadnike Žandarmerije pravnosnažno je osuđen je na 14 godina i pet meseci zatvora.

Kako je potvrđeno u somborskom Višem sudu, presuda je doneta nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivičnog dela koje je zaključio Viši javni tužilac u Somboru sa optuženim i njegovim braniocem.

Petar V. je oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela nasilje u porodici, teško ubistvo u pokušaju i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, te mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina i pet meseci, u koje mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Istom presudom izrečena je i mera bezbednosti oduzimanje predmeta krivičnog dela, kao i mera bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara, a vreme provedeno u ustanovi za lečenje uračunava se u kaznu zatvora.

Međutim, rešenjem vanpretresnog veća Višeg suda u Somboru od 13. maja, koje je postalo pavnosnažno 27. maja, obustavljeno mu je dalje izvršenje mere bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara i određeno da se otpusti iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Određeno je da se Petar V. sprovede na izdržavanje kazne zatvora na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru, s tim da mu se u kaznu zatvora uračuna i vreme koje je proveo u pritvoru od 9. juna 2023. godine i vreme koje je proveo na lečenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu od 8. marta ove godine, pa do stupanja na izdržavanje kazne zatvora.

Petar V. je, podsećanja radi, u porodičnoj kući 7. juna prošle godine oko 16.10 časova, prvo izvršio krivično delo nasilje u porodici tako što je u prostorijama kuće pretio supruzi da će je ubiti i potom ispalio jedan hitac iz pištolja marke „bereta” u zid njihove kuće, zbog čega je snaja osumnjičenog pozvala policiju. Nakon što su policijski službenici izašli na teren, osumnjičeni je ispalio vatru i na njih.

- Prilikom intervencije pripadnika PU Sombor kojima su se pridružili i pripadnici Žandarmerije MUP RS, koji su upozorili osumnjičenog da baci oružje isti je ispalio najmanje četiri hica iz pištolja u pravcu policijskih službenika, pri čemu je dvojici pripadnika Žandarmerije naneo povrede, a prema prvim podacima u predelu ruku, nakon čega su pripadnici Žandarmerije u samoodbrani ranili osumnjičenog koji je hospitalizovan i operisan u Opštoj bolnici u Somboru sa povredama u predelu ruku, na koji način je osumnjičeni izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju - saopštili su nakon nemilog događaja iz somborskog Višeg javnog tužilaštva.

Petar V. je, prema rečima onih koji ga poznaju, registrovani lovac i vlasnik nekoliko komada oružja. Kako kažu, on je i ranije bio sklon incidentima, pogotovo kada je u alkoholisanom stanju, tako da ova eskalacija nasilnog ponašanja i nije previše iznenadila poznanike i komšije ove porodice.

Petar V. je, kako se sumnja, pucao u policijske službenike Đuru Keču i Dragana Mićića sa udaljenosti od oko dva metra, pri čemu je policijski službenik Mićić zadobio laku telesnu povredu te je nakon ukazane lekarske pomoći pušten na kućno lečenje, a Keča tešku.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je obišao povređenog pripadnika Odreda Žandarmerije u Novom Sadu Kečeu u somorskoj bolnici i najoštrije osudio napad na policajce.

- Policijski službenici su uvek tu da brinu o bezbednosti svih naših građana, spremni da rizikuju život za njihovu sigurnost. Nećemo dozvoliti da budu meta - naglasio je Gašić.

Autor: