AKTUELNO

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi (OKG) čiji je organizator bio Miroslav Starčević zvani Mića Crnogorac, a koja je bila ogranak Balkanskog kartela, počinje u ponedeljak, 10. juna u zgradi Specijalnog suda u Beogradu kada će se održati pripremno ročište. Ovoj kriminalnoj grupi se sudi zbog šverca narkotika iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije, a pripremna ročišta su zakazana i za utorak, 11. juna i sredu, 12. juna.

Prema naredbi za sprovođenje istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Miroslavu Starčeviću se na teret stavlja da je osumnjičen da je organizator kriminalne grupe, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osim Starčevića, uhapšeni Mladen Lazarević se sumnjiči da je jedan od vođa kriminalne grupe.

Tokom hapšenja osumnjičenih, izuzev Starčevića i Lazarevića, uhapšeni su i Miloš Jovanović, Dragan Đorđević, Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radisavljević, Mirko Pavlović, Vladan Saldu i Ljubiša Lindo. Njima se, naredbom o sprovođenju istrage, na teret stavlja krivično delo - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Hapšenje organizovane kriminalne grupe Miroslava Starčevića
Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je ranije saopštilo da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno još sedam osoba koje nisu uhapšene.

Među njima je i Zoran Jakšić koji se nalazi u zatvoru u Peru, Denis Mihajlović koji je u pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije i Aleksandar Ilić koji je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu.

Četiri osobe su u bekstvu.

Na saslušanju je 11 osumnjičenih iskoristilo zakonsko pravo da se brani ćutanjem, a odbranu su izneli Ljubiša Lindo i Radisav Radović koji su negirali krivicu.

Šverc droge

Ova organizovana kriminalna grupa koja je imala 20 članova sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, kako smo ranije pisali, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe se sumnjiče da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

Debeli dosijei - ko je ko?

Miroslav Starčević - osumnjičen je da je organizator ove kriminalne grupe, te da je blizak pripadnicima organizovane kriminalne grupe Amerika kao i škaljarskom kriminalnom klanu. Osim toga, on se sumnjiči da je organizator još jedne kriminalne grupe koja ima još sedam članova, a koja se sumnjiči da je od 12. februara 2020. godine do 16. marta 2020. godine na teritoriji Albanije i Srbije, kupovala, prenosila, posredovala u kupovini i prodajne droge - marihuana.

Mladen Lazarević - osumnjičen je da je bio jedan od vođa ove organizovane kriminalne grupe. Ranije, navodno je bio pripadnik Pink Pantera. Njegovo ime se pominjalo i na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Lazarević je kum Milana Ljepoje za čije ubistvo se sudi Belivukovom i Miljkovićevom klanu. Ranije, Lazarević se sumnjičio da je učestvovao u filmskoj pljački zlatare u Dubaiju koju je predvodio Ljepoja. Na meti se Lazarević našao 2013. godine kada mu je postavljen eksploziv ispod vozila.

Dragan Đorđević zvani Gaga - navodno je bio uhapšen nakon pljačke Pink Pantera u Dubaiju 2008. godine.

Gligorije Peljević - uhapšen je 2015. godine u Madridu kada je zaplenjeno 3.5 tone kokaina.

Radisav Radović - ranjen je 2016. godine u pucnjavi u blizini restorana "Šeher" na Dedinju. Tada se pisalo da potiče iz Crne Gore, da ima kriminalni dosije i da je i toga bio ranjen u Belgiji. Sumnja se da iza neuspele likvidacije na Dedinju stoji jedan od klanova iz Crne Gore.

Ljubiša Lindo zvani Čombe - važio je za organizatora kriminalne grupe koja je imala najveću fabriku za proizvodnju sintetičnih droga u Evropu. Uhapšen je 2013. godine na graničnom prelazu Gradina pri pokušaju bekstva iz Srbije u Bugarsku. Uhapšen je i 2003. godine kada je pronađena droga i supstance za njeno pravljenje u fabrici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na 50 miliona evra. Lindo je važio i za člana grupe Milana Zarubice, lekara iz Zemuna koji je postao kralj sintetičkih droga.