AKTUELNO

Pre tačno sedam godina, ispred Centra za socijalni rad, dogodilo se ubistvo zbog kojeg je troje mališana u jednom danu ostalo bez oba roditelja.

Olgin suprug, Milan Lovrić, kobnog dana došao je ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu nakon čega je fizički nasrnuo na svoju suprugu.

Naočigled dece i prolaznika, Milan je delom betonskog ivičnjaka udarao majku mališana u glavu i na mestu je ubio. Nekoliko sati kasnije, on je izvršio samoubistvo skokom pod voz.

Tek tada krenuli su da na površinu isplivavaju propusti nadležnih institucija.

Deset godina trpela zlostavljanje

Nakon što Olga Lovrić ubijena, otkriveno je da je ona deset godina proživljavala torturu od strane supruga Milana.

U braku bez svađa bili su samo prvih šest meseci nakon čega je usledilo psihičko i fizičko maltretiranje koje nije izostalo čak ni kada je bila trudna.

U Centru za socijalni rad prvi put su zavedeni kada je od povreda koje joj je naneo završila u Urgentnom centru, međutim, nasilnik se tu nije zaustavio već je podigao ruku i na najstarijeg sina i to zbog četvorke iz engleskog jezika.

Foto: Društvene mreže

Zbog toga, Milan je osuđen na dve godine robije, ali zbog primerenog vladanja pušten je u aprilu 2017. godine. Od tada, Olga je čak sedam puta podnela policiji prijavu protiv njega, ali je on uprkos zabrani prilaska dolazio i pretio im.

Konstatovan niz propusta Centra za socijalni rad

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu objavilo je krajem avgusta 2017. godine da je dobilo podatke da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu zbog propusta u slučaju Olge Lovrić pokrenuo disciplinski postupak protiv sedam socijalnih radnika.

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu

Komisija Ministarstva za rad i zapošljavanja, konstatovala je niz propusta u radu zaposlenih u Centru, među kojima je neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od važnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite ubijene Olge Lovrić, ali i zaštite najboljeg interesa njeno troje maloletne dece.

Osim toga izostala je i adekvatna komunikacija između različitih institucija koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju žrtva nasilja u porodici.

Sud mogao da spreči tragediju

Centar za socijalni rad na Novom Beogradu i Treći osnovni sud nisu usvojili predlog advokata ubijene Olge da se njenom suprugu i ocu troje mališana zabrani prilazak deci niti da mu se dozvoli viđanje samo na javnom mestu u prisustvu ujaka.

Lovrić je supruzi počeo da preti nasiljem još pre izlaska iz zatvora. U martu, skoro četiri meseca pre ubistva, Olga je preko advokata uputila prve prijave i obavestila Centar za socijalni rad. Istovremeno, ona je podnela i tužbu za razvod braka. Po izlasku iz zatvora, Lovrići su se sreli na sudu gde je trebalo da se dogovore o uslovima pod kojima će Milan viđati svoja tri sina.

Foto: Društvene mreže

Advokati nesrećne žene zahtevali su nekoliko stvari kako bi viđanje dece učinili bezbednim i za obe strane prihvatljivim. Najpre, zahtev advokata bio je da se, osim prema Olgi, Milanu odredi zabrana prilaska i trojici svojih sinova. Takav zahtev nije bio bez pokrića - Milan je zatvorsku kaznu od dve godine upravo izdržavao zbog napada na najstarijeg sina, kog je pretukao i izbacio iz kuće zbog četvorke iz engleskog. Ipak, sud je taj predlog odbacio. Advokati su, potom, tražili da se sastanak oca nasilnika sa decom ne održava u Centru, već na nekom javnom mestu (inicijalni predlog bio je da se održava u poznatom novobeogradskom tržnom centru). Međutim, ni Centar ni Treći osnovni sud nisu prihvatili ni taj predlog. Konačno, advokati su tražili da, zbog opšte situacije, dečake na viđanje sa ocem ne dovodi Olga, već da to čini njen brat od tetke Aleksandar Ignjatović. I ovaj je predlog, međutim, bio odbijen.

Baka mališana dobila starateljstvo

Nakon godinu dana brige o unučićima i smrti svoje ćerke, 2018. godine, baka Ljiljana konačno je dobila starateljstvo i postala je zakonski staratelj mališana - M. L. (10), A. L. (16) i O. L. (18).

Ona je borbu za starateljstvo vodila mesecima, a podrška i pomoć Centra za socijalni rad izostale su čak i kada su mališani krenuli u školu.

Nakon što je ona govorila za medije, u Centru za socijalni rad su bili nezadovoljni što je pričala o celom slučaju, jer je, kako su napisali, "reč o o zaštiti prava i interesa dece“.

- Objavljivanje podataka, ne samo da je u suprotnosti sa pomenutim zakonima, nego može da ima i nepovoljan uticaj na emocionalno stanje maloletne dece i njima bliskih osoba - deo je odgovora Centra za socijalni rad u Beogradu kada smo ih pitali o tome koliko često zaposleni obilaze Olginu porodicu, ko je sada zadužen za ovaj slučaj i ko će biti staratelj dece - odgovorili su tada.

Ljiljana je tada ispričala kako deca više ne pitaju da li će se mama vratiti kući. - Dečaci su svega svesni i sve znaju, iako u kući ne komentarišemo, čak i ne pričamo o tome, to se vidi po njihovim izjavama i stavovima. Oni za roditelje skoro i da ne pitaju, osim najmlađeg, koji stalno spominje mamu - rekla nam je tada Ljiljana Antić.

Autor: Jovana Nerić