AKTUELNO

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 07.07.2024. godine doneo rešenje kojim je prema okrivljenima N.R. i B.R. odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana.

Pritvor je prema okrivljenima N.R. i B.R. određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Okrivljenom N.R. na teret je stavljeno izvršenje pet krivičnih dela trgovina uticajem iz člana 366 stav 5 u vezi stava 3 Krivičnog zakonika, okrivljenom M.V. izvršenje pet krivičnih dela trgovina uticajem iz člana 366 stav 4 Krivičnog zakonika u sticaju sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1 Krivičnog zakonika u vezi člana 35 Krivičnog zakonika i jedno krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 1 Krivičnog zakonika, okrivljenoj J.D. izvršenje pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1 Krivičnog zakonika u vezi člana 35 Krivičnog zakonika, dok je okrivljenima B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R. na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1 Krivičnog zakonika.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Podsetimo, N. R., državni sekretar u Ministarstvu prosvete, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem, tako što je jednom privrednom društvu iz Niša omogućio da mimo zakona dobije poslove u vezi sa građevinskim radovima na adaptaciji obrazovnih ustanova.

Autor: Marija Radić