AKTUELNO

Danijel Jakupek umro je Specijalnoj zatvorskoj bolnici nakon teške bolesti

Danijel Jakupek preminuo je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu gde je već duže vreme lečen od teške bolesti. On je pre 17 godina monstruozno ubio Luku Opačića (5) i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26).

Danas kada je objavljena vest da je dvostruki ubica umro posetili smo Nove Banovce, mesto na svega 20 kilometara od Beograda. Nema duše koja nije čula o Danijelu Jakupeku. U jedan glas kažu da je bio čudan, ali da niko nije mogao da zamisli da je bio spreman da počini zločin od koga zastaje dah.

- Rano je umro....Što nije bar u zatvoru živeo 30 godina. On je i u školi bio čudan. Bio je opsednut horor filmovima, samo je o njima pričao. Međutim, nikada nismo mogli ni da zamislimo da će da ubije Vasu koga zna od malena i njegovog sestrića - priča jedan od meštana Novih Banovaca.

Ni posle 17 godina niko ne zna šta je bio motiv ovog monstruoznog čina.

- Kao i svakom selu već 17 godina i ovde kruže razne priče o motivu. Govorili su da je bio u sekti, ali koliko sam ja čuo nikada nikome nije otkrio što ih je ubio. Koliko ja znam stalno se sa Vasilijem viđao i družio. Samo ga je majka posećivala u zatvoru. Kad je umrla ostao je sam. Kuću u kojoj je počinio zločin su prodali - dodaje naš sagovornik.

Zločin

Jakupek je tog 27. avgusta 2007., u Novim Banovcima u kadi kuće ubio Luku Opačića (5) i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26), pa delove tela razbacao po Dunavu.

Posle monstruoznog ubistva, tela žrtava je isekao u kadi koristeći testeru za gvožđe i bonsek. Delove tela je potom spakovao u najlon kese i plastično bure i bacio - deo u Dunav, a deo u septičku jamu.

Viši sud u Sremskoj Mitrovici, na svakih devet meseci potraživao je izveštaj o Jakupekovom zdravstvenom stanju, a prema poslednjem izveštaju, on je bio negativan i potrebne su i dalje mere psihijatrijskog lečenja. Čak se navodi u izveštaju, da se niko od srodnika ne interesuje za njega, niti ga posećuje.

Dosije Jakupeka je jedan od najmračnijih u arhivi Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, jer je tada posle zločina Jakupek priznao, da je pozvao svog prijatelja Trbovića da 27. avgusta 2007. godine uveče dođe u njegovu kuću i gledaju film na DVD-u, dok mu je majka bila kod brata u Nemačkoj. Tada je namamio Vasilija u kupatilo, zaklao ga, kao i petogodišnjeg dečaka, sestrića Trbovića, koji je te večeri došao sa ujakom. Istražitelje je sledila njegova izjava da je, kako je objašnjavao, sekao njihova tela i uživao u tome, pa je na kraju delove tela bacio u Dunav, koji protiče neposredno pored dvorišta.

Istraga nije utvrdila kakav je motiv imao Jakupek da počini ovako monstruozan zločin, jedan od najtežih na ovim prostorima. Kada su Vasilijevi roditelji Vesna i Dragan Trbović prijavili nestanak sina i unuka, u potrazi za njima pridružio im se i Jakupek, kako bi im pomogao da ih pronađu. Hladnokrvo, ni jednim gestom nije pokazao da je odgovoran ili kriv.

Nakon četiri dana potrage za njima pecaroš je u travi kraj reke zatekao obezglavljeni trup dečaka, bez nogu i jedne ruke, a sutra dan u Dunavu pronađen je i Vasilijev leš, bez glave i jedne ruke. Mesecima kasnije u različitim delovima mesta isplivavali su delovi tela dečaka i Vasilija, koji su šest puta sahranjivani.

Kako kažu meštani Novih Banovaca, Marica Jakupek majka monstruma, preminula je pre nekoliko godina. Danijel je i za vreme majčine sahrane bio u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Majka je bila jedina osoba koja ga je posećivala. Kuća u kojoj je Jakupek izvršio zločin je prodata.

Oglasila se UIKS

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija potvrđeno nam je da je Jakupek preminuo u šok sobi internog odeljenja Specijalne zatvorske bolnice u kojoj se nalazio na meri bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja od 2007. godine za krivicno delo ubistvo.

Oni navode i da je uprava bolnice obavestila policiju, sud i tužilaštvo koje je naložilo obdukciju tela.

Autor: Snežana Milovanov