AKTUELNO

Izborna komisija Gradske opštine Vračar, zbog netačnih tumačenja odluke o konačnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Vračar, koji su održani 02. juna 2024. godine, dužna je da obavesti javnost o odlukama koje su donete.

Prilikom primopredaje izbornog materijala nakon zatvaranja biračkih mesta, na četiri od 63 biračkih mesta, uočene su evidentne greške u zapisnicima o radu biračkih odbora.

Otvaranje vreća i uvid u kompletan izborni materijal je izvršen, u skladu sa zakonom i od strane kompletne Izborne komisije, koju čine predstavnici lista pozicije i opozicije.

Tako je utvrđeno pravo stanje na osnovu koga je utvrđen predlog za ispravljanje teških grešaka koje su uočene, koji je jednoglasno usvojen na sednici Izborne komisije, održanoj 05. juna 2024. godine.

Zapisnici na pomenuta četiri BM su ispravljeni u skladu sa zakonom, tako da odražavaju u potpunosti stanje podataka u izbornom materijala u vrećama.

Na osnovu ispravljanja zapisnika o radu na preostala četiri biračka mesta: 43, 56, 57 i 59, izvršen je unos ispravnih podataka u statistički sistem.

Obradom unetih podataka, koji su sada sa 100% obrađenih biračkih mesta, došlo je do promene u broju dobijenih mandata.

Procedura je sprovedena u skladu sa članom 50. Zakona o lokalnim izborima, za ispravljanje teške greške.

Na sednici Izborne komisije, održanoj 05. juna 2024. godine, svi predstavnici izbornih lista, uključujući i predstavnike stranaka ispred koalicije „Biramo Vračar“, su glasali za usvajanje Rešenja o ispravljanju teških grešaka, koja odražavaju izbornu volju građana izraženu na biračkim mestima.