AKTUELNO

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je da se za proglašenje ukupnog izveštaja o rezultatima izbora u Beogradu čeka razrešenje postupaka koji su u toku, a u zavisnosti od ishoda, kako je rekao, postoji mogućnost da se stvore uslovi za konstituisanje gradske skupštine do kraja juna.

"Ukoliko budemo imali čistu situaciju, postoji šansa da se konstitutivna sednica zakaže do kraja juna. Večeras ističe rok za žalbe, a nakon toga ukoliko ne bude više postupaka, mogu da se proglase rezultati i da se dodele mandati", rekao je Lukić za "Novosti".

I dok rokovi za održavanje konstitutivne sednice republičkog parlamenta počinju da teku od momenta kad RIK objavi konačne rezultate, rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje da teče od momenta kad lokalna izborna komisija objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 10 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji, a konstitutivna sednica mora da bude održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Skupštine opština i gradova smatraju se konstituisanim kad budu izabrani predsednik skupštine i postavljen sekretar skupštine.

Lokalna skupština mora da bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, i taj kandidat ne mora da bude prvi na izbornoj listi koje je bio deo na lokalnim izborima.

O gradonačelniku se ne glasa direktno na izborima, već ga bira većina u skupštini grada, tajnim glasanjem.

Mandat gradonačelnika je četiri godine.

Iako građani ne biraju gradonačelnika direktno na izborima, većina partija koje su učestvovale na izborima su već u izbornoj kampanji predstavile svoje kandidate javnosti.