Ćabata je specijalitet koji nam dolazi iz mediteranske Italije.
Oni koji vole italijansku kuhinju obradovaće se receptima za: ćabatu, kanelone sa spanaćem, milanski rižoto, špageti krudi, kaponatu, saltimboku sa žalfijom i njoke ala romana
Sastojci: 340 ml mlake vode kašika maslinovog ulja kašičica šećerakašičica soli 450 g brašnakašičica suvog kvasca
Priprema:
Sve sastojke stavite po navedenom redosledu u veliku posudu. Mešajte tupim nožem, dok testo ne dostigne debljinu onog za uštipke. Izvadite testo na dasku, koju ste prethodno posuli brašnom.
Možda će vam se činiti da je suviše lepljivo, ali nemojte dodavati brašno. Ostavite testo jedan sat da odstoji i poklopite ga velikom posudom. Podelite testo na dva dela i od svakog oblikujte ćabate, veličine oko 10x30 cm.
Stavite ih u pleh, pokriven papirom za pečenje, pa pospite malo brašna preko ćabata. Pecite na 200-220 stepeni, između 25 i 30 minuta. Prvih 10 minuta pečenja možete posuti malo vode preko ćabata, da bi bile hrskave.
Kada su gotove, premažite ih sa malo vode i umotajte u krpu da odstoje kraće vreme.
#Hrana