Niste ni svesni koliko je bitno da redovno jedete zeleno povrće!
Zeleno povrće sadrži vitamin E, antioksidans koji je važan za očuvanje zdravlja neurona. Povrće poput blitve, zelene salate, kelja i spanaća odlično utiču na kognitivne sposobnosti.
Takozvanu MIND (um) dijetu u poslednje vreme sve češće preporučuju američki nutricionisti. Ona je posebno skoncentrisana na hranu koja utiče na bolji rad mozga, očuvanje memorije i kognitivnih sposobnosti.
Jedna od najvažnijih preporuka je uvrstavanje što više zelenog lisnatog povrća u svakodnevni jelovnik. Naime, kako ističu autori MIND dijete, istraživanja pokazuju kako povrće poput blitve, zelene salate, kelja i spanaća bolje od drugog povrća utiču na kognitivne sposobnosti, jer ovo povrće sadrži mnogo više vitamina E koji u organizmu deluje kao antioksidans, i posebno pomaže u održavanju neurona u mozgu.
Nije na odmet ni podatak kako vitamin E deluje kao afrodizijak.
Predlaže se da zeleno povrće uvrstite do dva puta u jelovnik, sirovo ili obrađeno.
Ako imate problema s probavom, povrće možete blenderom pretvoriti u ukusan kašasti sok, kome možete da dodate semenke poput lanenih ili čia, za dodatnu energiju. A za bolju apsorpciju vitamina E koristite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, koje će uz par kapi limuna biti izvrstan dodatak salati.
Napravite sok
Ako vas, na primer, kelj nadima možete ga blenderom pretvoriti u kašasti sok koji se lakše vari. Dodajte bananu ili šumsko povrće za bolji ukus.