AKTUELNO

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u SAD ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva.

Istraživanje, objavljeno u Journal of Food Protection, sprovedeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak da spremaju iste ćureće pljeskavice u dve kuhinje različitih veličina. Nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu se unapred ubrizgava hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada zarazi površinu.

Nakon kuvanja, uzorci salmonele su uzeti iz kuhinje. Predmeti sa najvećom učestalošću kontaminacije bili su posude za začine. Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 odsto flaše deterdženta, dok ostali predmeti uopšte nisu bili kontaminirani.

Koji su simptomi salmonele?

– mučnina i povraćanje

– dijareja

– bol u stomaku

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv ​​u stolici

Dr. Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi ne brišu posudu sa začinima nakon jela i kuvanja. Istraživanja su pokazala da svaki pribor koji dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminiran i toga moramo biti svesni, prenosi Alo.

Obratite pažnju na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbegavajte da jedete nedovoljno kuvano meso, kolače sa sirovim jajima, kuvanu hranu koja je dugo bila izostavljena iz frižidera i hranu koja je malo previše masna.