AKTUELNO

Održavanje dušeka može biti jednostavnije nego što mislite, a evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se rešite prašine i mrtve kože, produžite vek trajanja svog dušeka i saznate koliko često ga treba čistiti.

Rebeka Majes, stručnjakinja za spavanje u luksuznom britanskom proizvođaču kreveta „Harrison Spinks“, deli savete o produženju veka trajanja vašeg dušeka. Upozorava da koža može postati iritirana ako spavate na dušeku koji nije redovno očišćen, prenosi 24sata.hr

Jedna od najvažnijih stvari koje ističe je da treba okrenuti dušek nekoliko puta godišnje i čistiti ga najmanje jednom u šest meseci kako bi osigurali „svež i zdrav“ noćni san.

Evo nekoliko njenih trikova za održavanje:

1. Uklanjanje mrlja

Za dubinsko prolećno čišćenje koristite blagi deterdžent za pranje veša bez izbeljivača ili tečnost za pranje veša pomešanu s malom količinom vode. Jednostavno utrljajte ovo na sve mrlje, a zatim nanesite tanak sloj sode bikarbone preko celog dušeka da neutrališete mirise. Ostavite nekoliko sati, a zatim očistite četkom za odeću.

Majes preporučuje čišćenje mrlja „nežnim“ kružnim pranjem, a ne potapanjem.

2. Uklanjanje prašine

Preporučuje upotrebu meke četke za efikasno uklanjanje prašine sa dušeka.

„Nikada ne biste trebali koristiti usisivač na krevetima koji sadrže prirodna punila“, kaže ona.

3. Menjanje posteljine

Nova posteljina treba se stavljati svake nedelje. Jastuci i jorgani moraju se čistiti svakih nekoliko meseci u mašini za pranje veša.

Posle ovih trikova, dušek će biti kao nov!