AKTUELNO

Da li je čaša vode po buđenju zaista neophodna i da li je to najveća greška ili ne?

Voda je ključna za razne telesne funkcije, a nedavno je naglašena važnost ispijanja čaše vode odmah po buđenju. Ali, koliko je to zaista neophodno?

Prema rečima Mišel Kardel, nutricioniste i višeg direktora globalnog kliničkog istraživanja i ishrane u VeightVatčers-u, određena količina vode je neophodna za zdravlje celog tela. Voda pomaže u regulaciji telesne temperature, podršci varenju, smanjenju opterećenja bubrega i jetre, i optimizaciji snage mozga, prenosi klix.ba.

Čak i blaga dehidratacija od samo dva procenta može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, teškoće u koncentraciji i umor. Ove činjenice su dovele do različitih teorija o važnosti vode, posebno ujutru.

Da li je ispijanje vode po buđenju korisno?

Neki tvrde da ispijanje vode odmah po buđenju može poboljšati zdravlje, pomoći u gubitku težine i doneti druge zdravstvene prednosti. Ali, da li je to stvarno potrebno?

Kardel objašnjava da je hidriranje tokom dana ključno za opšte zdravlje. Ispijanje vode odmah po buđenju može pomoći u postizanju dnevnog unosa vode, ali ne postoji magična količina vode koju treba popiti pre početka dana.

Držanje flaše vode na noćnom ormariću može poslužiti kao suptilan podsetnik da dan započnete sa zdravstveno svesnim razmišljanjem. Takođe, može pomoći da se osećate budnije. Dodavanje voća u vodu može dodatno povećati nivo energije.

Šta voda ne može da uradi?

Iako je voda važna za zdravlje, neće vam pomoći da smršate i detoksikujete telo. Ne postoje dovoljno dokaza koji podržavaju ideju da unos tečnosti ujutru povećava osećaj sitosti ili pomaže u gubitku težine.

Važno je ostati hidriran tokom celog dana, a ne samo ujutru. Fokusirajte se na redovnu hidrataciju i uravnoteženu ishranu kako biste održali optimalno zdravlje.

Autor: