AKTUELNO

Testa su uvek prvi izbor kada je reč o doručku. Ovaj recept za praktično kiflu sa nadevom će vam postati jedan od omiljenih. Recept za pletenicu sa susamom koja je punjena piletinom zaista će vas odmah osvojiti.

Sastojci za pletenicu sa susamom i piletinom:za testo:

450 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašika meda

pola šolje jogurta

2 kašike suncokretovog ulja

1 šolja vode

susam

malo soli

za nadev:

500 g pilećeg belog mesa

2 kašike maslinovog ulja

začini u prahu (beli luk, crni luk, kim, aleva paprika)

Priprema pletenice sa susamom i piletinom:

U činiji pomešajte brašno, so, kvasac, med, jogurt, ulje i vodu. Sve sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine. Biće vam potrebno nešto više vremena dok testo ne postane glatko, dobro ga razradite na radnoj površini. Vratite testo u činiju, pokrijte krpom i ostavite najmanje sat vremena da odstoji, sve dok se testo ne udvostruči.

Za to vreme, piletinu dobro operite pa isecite na komade i pospite po njoj začine i ostale sastojke. Dobro umarinirajte piletinu i ostavite u frižider kako bi piletina upila sve sastojke, sve dok ne sredite testo.

Nadošlo testo podelite na devet delova i svaki oblikujte u jufku. Potom svaku jufku razvucite u duge "štapiće", a potom ga presavijte na pola. Kako ih presavijete, tako od njih napravite pletenicu od ta dva kraja. Uradite sve isto i sa ostalim jufkama.

U činiju pomešajte med i vodu i promešajte. Svaku pletenicu umočite jedan deo u smesu od meda i vode, pa pospite obilno susam. Tako spremne poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite još pola sata da se testo još podigne. Posle toga pecite ih na 200 stepeni oko 15 minuta ili sve dok kifle ne porumene.

Komade piletine ispržite na vrelom tiganju. Piletinu možete da isečete na manje komade ili kao na šnicle, a možete je i ispohovati, u zavisnosti kako vam je lakše da jedete.

Kada je piletina gotova, stavite je u presečene tople pletenice. Možete pre toga da namažite puter ili kajmak, da se otopi pre nego što ih napunite piletinom.

Prijatno!