AKTUELNO

Iako su komarci poznati po svojoj sposobnosti da pronađu i napadnu svoje žrtve, postoji nekoliko mirisa koje ne podnose i koje ih odbijaju

Komarci su dosadni insekti koji mogu pokvariti bilo koje letnje uživanje. Njihovo uporno zujanje i iritantni ujedi često nas teraju da potražimo načine da se zaštitimo od njih. Jedan od načina da se izbegnu ovi napadi je korišćenje mirisa koji odbijaju komarce. Iako su komarci poznati po svojoj sposobnosti da pronađu i napadnu svoje žrtve, postoji nekoliko mirisa koje ne podnose i koje ih odbijaju. Evo deset takvih mirisa koji se mogu koristiti kao prirodni repelenti protiv komaraca.

Citronela: Ovo je jedan od najpoznatijih prirodnih repelenata za komarce. Citronela se dobija iz listova nekoliko vrsta biljaka, a poznata je po svom snažnom mirisu limuna koji odbija komarce.

Lavanda: Osim što ima prijatan miris za ljude, lavanda je takođe efikasan repelent za komarce. Njihov oštar miris odbija ove insekte, čineći je odličnim izborom za osveživače vazduha ili mirisne jastučiće u domu.

Menta: Menta, ili njen mirisni ekstrakt, takođe je poznata po svojoj sposobnosti da odbija komarce. Svež miris mente ne samo da će osvežiti vaš prostor, već će i držati komarce podalje.

Eukaliptus: Eukaliptusovo ulje je još jedan prirodni repelent za komarce. Njegov snažan miris odbija ove insekte, a istovremeno može pomoći i pri disanju.

Bazga: Cvet bazge ima prijatan miris koji komarci ne vole. Upotreba ekstrakta ili esencijalnog ulja bazge može pomoći u zaštiti od komaraca.

Nana: Slično kao i menta, nana je još jedna biljka čiji miris odbija komarce. Ova osvežavajuća biljka može se koristiti kao prirodni repelent u domaćinstvu.

Ruzmarin: Osim što je ukusan dodatak jelima, ružmarin je takođe poznat po svojim insekt-repelentnim svojstvima. Njegov jak miris može odbiti komarce i druge insekte.

Citrusi: Mirisi citrusa poput limuna, pomorandže i grejpa takođe mogu odbiti komarce. Osim što će osvežiti vazduh, citrusni mirisi mogu pomoći u održavanju ovih insekata podalje.

Cimet: Cimet ima jak i prepoznatljiv miris koji komarci ne podnose. Upotreba cimeta u obliku esencijalnog ulja ili praha može pomoći u zaštiti od njihovih napada.

Češnjak: Miris češnjaka nije samo odvratno za ljude, već i za komarce. Konzumiranje češnjaka ili korišćenje njegovog mirisnog ekstrakta može pomoći u odbijanju ovih insekata.

Korišćenje ovih mirisa kao prirodnih repelenata za komarce može biti efikasan način da se zaštitite od njihovih dosadnih napada. Od svežih biljaka do esencijalnih ulja, ovi mirisi mogu pružiti prirodan i bezbedan način da uživate u letnjim aktivnostima bez neprijatnih ujeda komaraca.

Autor: