AKTUELNO

Topla i vlažna mesta nikada nisu dobar izbor za skladištenje hrane, naročito jer moljci vole baš takva staništa

Zato hranu nikada ne smete čuvati u kuhinjskim ormarićima iznad šporeta ili blizu sličnog izvora toplote. Takođe, čuvajte hranu u dobro zatvorenim teglama i posudama sa čvrstim poklopcima.

Kada su u pitanju suve namirnice, poput brašna, pirinča, integralnih žitarica, prosa, heljde i brašna, plastične posude nisu dobar izbor, jer je takva ambalaža lak plen moljca i drugih insekata. S druge strane, moljci ne podnose miris lavande, kedra, citronele i pačulija. Dakle, ormariće možete zaštititi ovim mirisima: stavite kap ulja na vatu koju možete staviti u malu čašu i u kuhinjski ormarić.

U borbi protiv sitnih štetočina korisna pomoć može biti i lovorov list, koji ih intenzivan miris odbija. Stavite ga u prozračnu vrećicu ili cele listove direktno na policu, prenosi 24sata.hr.

Zamka za moljce

Takođe možete napraviti jednostavnu zamku za moljce. Vezite kanap za komad drveta i napravite privezak, a zatim nakapajte nekoliko kapi ulja pačulija na drvo. Okačite privezak na vešalice u ormanu ili u kuhinjskom ormariću. Eterično ulje limuna ili grejpfruta je takođe dobar izbor.

Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je supena kašika alkohola, 30 kapi esencijalnog ulja lavande (ili kedra, pačulija, citronele ili kombinacije ovih ulja) i 1 decilitar destilovane vode. Dodajte sastojke u datom redosledu u bocu, promućkajte pre upotrebe i poprskajte površinu polica i ormana nakon čišćenja.