AKTUELNO

Jedna od stvari koju morate da prihvatite, jeste da ćete imati mnogo flešbekova i okidača, koji će vam remetiti mir i izazivati dodatnu bol.

Nema sumnje da je kada otkrijete da vas je partner prevario, jedna od najtežih stvari u životu. Svako se sa ovom vrstom bola bori na svoj način, ali ukoliko vam to malo teže ide, postoji nekoliko stvari koje biste mogli da uradite.

Dr Karen Fin, specijalista za razvode, podelila je 5 najboljih načina da nastavite dalje nakon prevare:

1. Prihvatite da su okidači normalni

Dok se potpuno ne pomirite sa izdajom vašeg partnera, imaćete flešbekove, nametljive misli i okidače. Svi koji otkriju da im je partner bio neveran, pate od istih traumatskih reakcija. Međutim, samo zato što su okidači normalni, to ne znači da treba da postanu vaša nova normalnost. Možete se nositi sa njima, zatim ih kontrolisati i konačno, možete ih prevazići.

2. Izaberite svoj način razmišljanja

Način razmišljanja je ključan za preživljavanje pokretača neverstva. Kada je vaš partner neveran, postoji ogromno iskušenje da sebe posmatrate kao žrtvu, a na mnogo načina i jeste žrtva. Međutim, što duže vidite sebe na ovaj način, to će vam biti teže da prevaziđete svoje okidače, jer ćete se osećati bespomoćno. Najmoćnija spoznaja koju trenutno možete imati je da možete kontrolisati svoj um i svoje misli i ova spoznaja vam omogućava da znate da ste dovoljno jaki i sposobni da prevaziđete svoje okidače.

3. Identifikujte svoje okidače

Nažalost, ovo je jedna od onih stvari koje možete učiniti tek nakon činjenice. Dakle, pretrpećete traumu okidača, pre nego što ga možete nazvati. Ali kada budete mogli da počnete da imenujete svoje okidače, otkrili ste da je početak vašeg puta da trijumfujete nad njima.

4. Razvijte svoj plan

Svaki put kada otkrijete jedan od svojih okidača, vreme je da se bavite strategijom. Shvatite kako možete da sprečite sebe da budete u sličnoj situaciji u budućnosti ili kako ćete promeniti svoj odgovor na to sledeći put.

5. Zatražite pomoć

Preživeti okidače neverstva je teško i svima je potrebna pomoć sa barem jednim od saveta. Zato budite hrabri i potražite pomoć koja vam je potrebna i koju zaslužujete. Kao što ste već shvatili, ovi saveti nisu nešto što radite jednom i očekujete da ćete imati trenutnu pobedu nad okidačima za neverstvo. Moraćete često da ponavljate ove savete (možda čak i više puta dnevno). Na kraju ćete otkriti da ste sposobni da preživite okidače neverstva, sve dok se potpuno ne izlečite od izdaje.

Autor: Dubravka Bošković