AKTUELNO

Domaći sladoled je samo jedan od načina na koji možete spasiti koštunjavo i bobičasto voće od propadanja u frižideru ili činiji.

Vreme je sezonskog voća što znači da će većina domaćinstava završiti sa voćem koje propada u činiji jer ne mogu sve da pojedu na vreme.

Nemojte ga bacati, evo nekoliko inovativnih i ukusnih načina za pripremu sezonskog voća.

1. Sos od bobičastog voća

Pretvorite komad bobičastog voća u kompot ili sos koji ćete preliti preko palačinki ili sladoleda. Jednostavno dodajte svoje bobičasto voće kao što su maline, kupine ili borovnice u tiganj sa malo meda ili šećera, dodajte malo limunovog soka i dinstajte dok se ne razbije u sos, povremeno mešajući. Čuvajte u frižideru ili zamrznite do dva meseca.

2. Osvežavajuće piće

Gazirana voda sa pireom od voća je zanimljiv preokret. Napravite sos od bobičastog voća, nektarina ili breskva, umutite ga u blenderu, a zatim ga sipajte u čašu obične ili gazirane vode sa puno leda i grančicom sveže nane.

3. Voćne kocke leda

Zamrznite bobičasto ili isečeno koštunjavo voće u kalupima za led sa malo vode i dodajte ih u bokal hladne vode ili sangrije, kako biste pojačali ukus i estetski izgled napitka.

4. Sladoled ili milkšejk

Pretvaranje viška voća u smutije je odlična ideja, ali napravite korak dalje i zamrznite ih u kalupima za sladoled, kako biste dobili osvežavajuću, zdravu poslasticu koju će deca voleti. Takođe možete da napravite milkšejk – izblendajte bobice sa grčkim jogurtom i punomasnim mlekom.

Foto: Pixabay.com

5. Pijano voće

Potopite voće u alkohol za ukusno letnje predjelo ili desert. Pokušajte da potopite seckani ananas u rum, smeđi šećer i začine, ostavite nekoliko dana, grubo narezane breskve u burbon ili borovnice u votku.

Autor: Jovana Nerić