Putnički i gastronomski sajt "Tejst atlas" napravio je listu najboljih i najgorih jela na svetu prema anketi svojih korisnika.
Na listi najgorih jela na svetu našle su se i jegulje u želatinu i knedle sa svinjskom krvlju, jela koja mnogi ne bi želeli da probaju.Sajt "Tejst Atlas" je ovu listu napravio na osnovu ankete.
Od 600.000 recenzija odabrali su 100 najlošije ocenjenih jela, a mi vam predstavljamo pet s najnižim ocenama.
"Blodpalt"
Najgore jelo na svetu, prema korisnicima "Tejst atlasa", jeste "blodpalt", koji ima ocenu 1,6 od maksimalnih pet.
— Silvana (@Silvana71376830) 17. јануар 2025.
Ove knedle iz Laponije prave se od ražanog ili ječmenog brašna koje se meša sa životinjskom krvlju. Nekada je dodavana krv irvasa, a danas je najčešća svinjska krv.
Ponekad se "blodpalt" puni dinstanim pečurkama i slaninom i kuva u mesnom temeljcu. Najčešće se služi kao prilog uz džem od brusnice.
Sendvič sa sardinama
Na drugom mestu liste najgorih jela našao se španski sendvič "bocadillo de sardinas" sa ocenom 1,9.
Reč je o sendviču koji se najčešće pravi od duguljastog hleba "bara de pan", a puni se sardinama. Možete koristiti sardine u ulju, salamuri ili paradajz sosu. U sendvič se mogu dodati i kuvana jaja, avokado, masline, majonez, senf, jogurt, pečurke...
"Calskrove"
Nakon španskog sendviča sledi švedsko jelo "calskrove".
To je kalcona punjena hamburgerom i prženim krompirom - izum restorana "Tre Kroner" u Skeleftu za ljude koji ne mogu da odluče da li da naruče picu ili hamburger nakon noći u kojoj su previše pili.
— Silvana (@Silvana71376830) 17. јануар 2025.
"Angulas a la cazuela"
"Angulas a la cazuela" je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje redak sastojak - mlade jegulje koje se dinstaju u maslinovom ulju sa belim lukom, čilijem i solju.
— Silvana (@Silvana71376830) 17. јануар 2025.
Jegulje u želatinu
Jegulje su zvezde i petog najgoreg jela prema korisnicima "Tejst atlas".
Reč je o savremenoj verziji čorbe od jegulje koja potiče iz Engleske i sprema se od 18. veka. Ovo jelo je nekada bilo izuzetno jeftino - jegulje su se hvatale u Temzi, sekle na manje komade, kuvale u loncu sa začinima, pa hladile i služile. Danas se prave sa želatinom i začinjavaju belim biberom i sirćetom.
Autor: Dalibor Stankov