AKTUELNO

Ukoliko i vi, kao mnogi drugi ljudi, osećate trnce dok jedete ananas, razlog su minijaturne iglice koje se nalaze na njemu.

Jedan TikTok profil sa naučnim sadržajem, analizirao je sićušne komade ananasa, stavivši ih pod mikroskopom i rezultati su, iskreno, zapanjujući.

Ukoliko ste primetili da vam jezik trne dok jedete ananas, sada će vam biti mnogo jasnije zašto je to tako.

„To je zato što nas izbode 1000 hiljada rafida. Ovi kristali kalcijum oksalata probijaju rupe u ćelijskim membranama, izazivajući iritaciju“, navodi se u snimku.

Kreator sadržaja je zatim pokazao „mikrokosmos“ u komadima ananasa, koji su u osnovi ličili na „male igle“, koje vam ubadaju usta i daju vam onaj čudan, iritiran osećaj na jeziku, nakon što ga pojedete.

Foto: Pixabay.com

Nauka o „iglama“ ananasa

Ove igle se zovu „rafidi“ i sadrže nerastvorljive kristale, koji su napravljeni od kalcijum oksalata, objašnjava Univerzitet Mekgil.

Teorija o rafidima i njihovim odbrambenim mehanizmima je da ako je biljka oštećena, sok ili pljuvačka će pokrenuti izbacivanje ovih iglica, koje onda mogu ubosti sluznicu usta i izazvati iritaciju.

Autor: Snežana Milovanov