Uštipci sa kupusom se brzo prave, dovoljan je samo tiganj i imaćete savršeno jelo.
Sastojci:
400 g kupusa
1 crni luk
1 šargarepa
2 jajeta
400 ml kefira
380 g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
ulje
Trik da uštipci ne budu masni!
Brašno koje koristite prosejte i dodajte mu prašak za pecivo i kašičicu soli. Zatim dobro promešajte. Prašak za pecivo u kombinaciji sa brašnom ne upija dodatno ulje.
Foto: Pixabay.com
Recept za uštipke sa kupusom:
Kako biste napravili ove uštipke, isecite kupus na trakice i malo ga iznječite. Zatim isecite luk na kockice. Šargarepu izrendajte na krupno rende. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte luk, pa ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte šargarepu i pržite još 2-3 minuta.
Dodajte seckani kupus i pržite povrće još 3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Ubacite biber i sve izmešajte. Poklopite tiganj i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Gotovo povrće skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Nakon toga u činiji razbijte dva jajeta. Sipajte 1/2 kašičice soli i sve zajedno umutite žicom. U kefir sipajte pola kašičice sode bikarbone i dobro promešajte.
Sipajte kefir u jaja i sve izmešajte. Dodajte brašno i umutite testo. Nemojte da dodajete brašno odjednom, proverite gustinu testa, ne bi trebalo da bude tečno.
U pripremljeno testo stavite ohlađen dinstani kupus i šargarepu, pa promešajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom stavljajte testo.
Pržite uštipke prvo sa jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite dok ne budu gotovi. Ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ruske uštipke od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama.
Autor: Aleksandra Aras