AKTUELNO

Razni napici za zdravlje creva se pakuju u male boce i mogu biti veoma skupi u prodavnicama i drogerijama. Na sreću, postoje alternative koje možete lako i jeftino napraviti kod kuće.

Loše zdravlje creva može da izazove simptome kao što su umor, stomačne tegobe i kožne bolesti. Zbog toga je važno hraniti probavni sistem pravim vrstama hrane i pića koji mogu održati mikrobiom creva što je moguće zdravijim.

Stručnjak za zdravlje creva, klinički fiziolog Džordan Havort poznat je na društvenim medijima kao gospodin Zdravlje creva. On je na svom Tik Toku postavio video u kojem tvrdi da postoji lak način da se kod kuće napravi pića koja koštaju mnogo manje nego u supermarketu.

Havort je pokazao kako se prave dva napitka, jedan za energiju, za koji su potrebna samo tri sastojka, i jedan za oporavak. Ako vam je potreban podsticaj pre treninga ili samo želite da započnete dan sa visokim nivoom energije, možda biste želeli da ovo pokušate.

Piće za zdravlje creva

Sve što treba da uradite je da uzmete 100 grama đumbira, oljuštite ga i isečete na veoma tanke kriške. Naime, đumbir ima mnoga antiinflamatorna svojstva, a studije pokazuju da može pomoći i u smanjenju krvnog pritiska. Đumbir je takođe karminativ (sredstvo protiv nadimanja), koji može pomoći u uklanjanju gasova iz digestivnog sistema, a takođe može da umiri probavni trakt.

Stavite đumbir u blender, a zatim dodajte 300 mililitara soka od cvekle. Havort objašnjava da je bogat nitratima, što može pomoći u poboljšanju protoka krvi i izdržljivosti. Zatim dodajte limunov sok, koji je bogat vitaminom C i pomaže u održavanju zdravih ćelija, kao i u održavanju zdrave kože, kostiju i zarastanja rana. Sve to pomešajte i trebalo bi da imate dovoljno pića za šest čaša.

Havort je podelio i recept za piće koje može da pomogne u oporavku posle treninga, a njegov ključni sastojak je kurkuma. „Sadrži kurkumin, koji deluje protivupalno, tako da je odličan za uzimanje posle treninga“, istakao je on.

Za pripremu napitka potrebno je 100 grama sveže kurkume, oljuštene i spremne za blendiranje, 100 grama oljuštenog i seckanog đumbira i 300 mililitara soka od ananasa, za koji ovaj stručnjak kaže da je bogat digestivnim enzimima i vitaminom C.

„Ne zaboravite da dodate crni biber da aktivirate kurkumin. Ovo će spasiti creva, imunološki sistem i bankovni račun“, primetio je on.

Autor: Dubravka Bošković