Prste da poližete!
Sastojci (za 16 kriški)
700 g višanja iz kompota bez koštica
125 g margarina
125 g šećera
3 jajeta
2 kašike mleka
½ paketića praška za pecivo
200 g polu oštrog brašna
1 kašika kakao praha
Krem
450 ml mleka
1 kesica pudinga od vanile
50 g šećera
150 g butera
Za ukrašavanje
125 g tamne čokoladne glazure
25 g margarina
100 ml čvrsto umućenog šlaga
8 prepolovljenih višanja
kalup za totrtu na rasklapanje (prečnika 26 cm)
margarin
brašno za kalup
poslastičarski češalj za premazivanje krema
Način pripreme
Višnje stavite u cediljku da se iscede. Penasto umutite margarin i šećer, uz postepeno dodavanje jaja, mleka i na kraju dodajte prašak za pecivo i brašno. Kalup na sklapanje podmažite i pospite brašnom. Pećnicu zagrejte na 175°C.
Polovinu testa sipajte na dno kalupa. Drugu polovinu obojite kakao prahom, razmažite i poređajte višnje. Tortu pecite oko 30 minuta. Pažljivo je izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi.
Zagrejte mleko, sipajte puding u prahu i šećer i kuvajte dok se ne zgusne. Posle umešajte buter.
Puding mešajte na hladnoj vodi dok se potpuno ne ohladi. Tortu premažite kremom i ostavite da se hladi 2 sata.
Glazuru sa margarinom otopite nad vrelom vodom i premažite preko krema. Poslastičarskim češljem napravite talasastu šaru. Kad se stegne glazura, tortu ukrasite poljupcima od šlaga, višnjama za koktel i listićima kajsije.
Autor: Aleksandra Aras