Posno jelo vrhunskog ukusa.
Ako odlučite da pripremate barbuna, napravite ga po ovom receptu – bićete prezadovoljni
Sastojci (za 4 osobe):
4 barbuna od po 200 g
4 kriške bajatog domaćeg hleba
1 kašičica supe od koncentrata ribe
2 kašike seckanog peršuna
300 g pasiranog paradajza
1/2 kesice šafrana
ljuta papričica
so
4 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
Način pripreme:
Pažljivo očistite barbune i operite ih.
Zagrejte polovinu ulja u ekspres-loncu, dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga na umerenoj vatri 2 minuta, mešajući. Dodajte barbune, posle dva minuta ih prevrnite i prelijte pasiranim paradajzom.
Razmutite šafran u 50 ml vode i sipajte preko barbuna, dodajte supu od koncentrata i posolite. Zatvorite lonac i kuvajte četiri minuta.
Ukoliko ima previše tečnosti kada otvorite lonac, izvadite barbune i ostavite sos da se zgusne na jakoj vatri.
Prepecite hleb i natrljajte ga belim lukom. Rasporedite ga na tanjir za serviranje. Stavite barbune sa sosom na hleb, začinite papričicom i ukrasite seckanim peršunom.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta da hleb upije i poslužite.
Vreme pripreme: 30 minuta
Autor: Aleksandra Aras