AKTUELNO

Recept za testo od kojeg možete da pravite bilo koje domaće pecivo je nešto što treba svakoj domaćici. Mnoge domaćice strepe od toga da li će im uspeti slatke i slane pikanterije koje se prave od testa.

Donosimo vam recept za ludo testo, od kojeg se može spremiti mnogo raznih đakonija, slatkih i slanih. Ono što mnoge raduje jeste činjenica da ako ga danas umesite i stavite u frižider može da vam stoji do 7 dana i podjednako će biti mekano kao prvog kada ste ga napravili.

Sastojci:

- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 1 kocka svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećer
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 100 ml ulja
- 1 čaša kisele pavlake (180 ml)

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i izmrviti kvasac. Ostaviti 10 minuta da zapeni.

U velikoj činiji pomešati brašno i so. Dodati jaja, ulje, pavlaku i pripremljeni kvasac. Mesiti dok se ne dobije mekano i elastično testo.

Prekriti testo krpom i ostaviti da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu. Po želji praviti kiflice, pogače ili drugo pecivo. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni (oko 20-25 minuta).

Testo može da stoji u frižideru 5-7 dana i koristiti se po potrebi. Ako želite mekše pecivo, premazujte ga maslacem čim se izvadi iz rerne.

Autor: Dalibor Stankov