AKTUELNO

Bliži se Vaskrs, a za Vaskrs - farbana jaja. I mame da se pojedu. Sigurno znate ponekog iz vaše okoline ko je na ovaj sveti praznik umeo da smaže po desetak. Bilo je slučajeva i mnogo više. A koliko se sme pojesti kuvanih jaja a da nae ugrozite svoje zdravlje? Stručnjaci su govorili - do šest nedeljno!

Pod uslovom da jedete celo jaje. Sada do dva dnevno. Ona manja. To važi u za decu i za odrasle. Ali ako jedete samo belance ili samo žumance - onda je računica drugačija!

Belance i žumance potpuno drugačije utiču na zdravlje ispričala je ranije prof. dr Jagoda Jorga, doktor medicinskih nauka i supspecijalista za ishranu, za eKlinika portal.

Do nedavno je važilo da jaja nipošto ne treba jesti svaki dan, jer je žumance puno holesterola.

Foto: Pixabay.com

- Sva pravila vezana za konzumaciju jaja davno su se izmenila, pa mislim da je sada već svima poznato da jedno do dva jajeta dnevno može slobodo da se pojede. Ali, kada kažemo dva - mislimo na dva mala jajeta. I kod nas su sada jaja klasifikovana na S (small), M (medium), L (Large), to piše na svakoj kutiji. Dakle, kada kupujete jaja kupujte ona sa oznakom S, odnosno mala. Pretpostavljam da se ona najviše i kupuju jer, kažu, da se ta mala jaja najbolje farbaju - objašnjava Jorga.

Ista pravila i za decu i odrasle, osim...

Foto: Pixabay.com

- Osim za ljude koji imaju problem sa žučnom kesom, njenom funkcijom ili one koji su operisali žučnu kesu. Oni ne bi trebalo da uzimaju cela jaja. Važno je reći da se ova ograničenja odnose na žumanca, a za belanca nema ograničenja. Belanca, i ako ih pojedete 10, unećete istu količinu belančevina koju ima u, na primer, 100 grama belog ćurećeg mesa. Deset belanaca je oko 30 grama, a teško da će neko pojesti više od toga. Čista belanca su čak i preporuka u ishrani - objašnjava i dodaje:

- S obzirom na to da ćemo oko Uskrsa imati dosta jaja, preporučujem ljudima da izbace žumance, a kuvana belanca da pojedu ili sama ili da ih iseckaju u razne salate sa povrćem. Belanca će veoma povećati nutritivni kvalitet salate. Kuvana belanca odlično idu sa tunjevinom, i sa sirom, u salati sa pasuljem, na primer... Ne postoji neka salata u kojoj belanca ne bi išla, jer su ona neutralnog ukusa i ne menjaju ukus jela, ali poboljšavaju nutritivnu vrednost, i to visoko vrednim belančevinama.

Foto: Pixabay.com

Sa žumancem je, kaže, druga priča.

- Žumance nosi svu masnoću i holesterol. Svako žunamnce ima više od 250 - 260 miligrama holesterola, pa eto, ako se odjednom unese može da predstavlja veliki izazov za lučenje žuči, a kod ljudi koji imaju povišen holesterol, može da izazove problem. Ne kod svih, naravno, ali su sve studije, koje su rađene u smislu praćenja dugovečnosti i obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca, posebno pokazale da je do dva jajeta dnevno korisno i ne predstavlja rizik, ali više od dva jaja - bitno donosi rizik.

Autor: Aleksandra Aras