AKTUELNO

Pet velikih mitova o ljubavi, seksu, muškarcima i ženama koje treba zaboraviti

Priroda čoveka je da bude ranjiv, a pokušaj poricanja ove činjenice ne donosi dobre rezultate. Uprkos tome, postoje ukorenjene ideje o muškarcima koje se ženama usađuju od malih nogu, a bilo bi bolje da im niko nikada ne poveruje. Ovi mitovi često izazivaju nerealna očekivanja u vezama i mnoge žene ih preuzimaju iz ženskih časopisa, romantičnih filmova ili od starijih i iskusnijih članova porodice. Međutim, kao što žene ne vole generalizacije, isto važi i za muškarce.

Mit 1: Muškarci su zavisni od seksa

Istina je da muškarci nisu zavisni od seksa, osim onih sa specifičnim psihološkim problemima koji zahtevaju stručnu pomoć. Nakon adolescencije, njihova seksualna želja opada, dok je kod žena libido stabilan od puberteta do menopauze. Velika je zabluda da muškarci žele seks više od žena.

Mit 2: Muškarci su manje emotivni

Muškarce od malih nogu uče da ne pokazuju osećanja, dok se devojčicama to dozvoljava. Kada su dečaci sprečeni da izraze tugu ili brigu, ta osećanja ne nestaju, već se potiskuju, što nije zdravo. Plakanje i pokazivanje ranjivosti je zdrav način suočavanja sa negativnim situacijama, jer pomaže u oslobađanju stresa i pruža utehu.

Foto: Unsplash.com

Mit 3: Samo savršen muškarac zaslužuje pažnju

Tokom zavođenja, žena je često prikazana kao princeza koju treba osvojiti, dok je muškarac hrabri vitez bez mane. Ako se ispostavi da je on običan čovek, nije vredan pažnje. Međutim, niti su žene princeze, niti su muškarci prinčevi na belom konju. Prava veza se zasniva na ravnoteži između međusobnog poštovanja i ljubavi, gde su oba partnera jednaka.

Mit 4: Muškarce privlače samo žene određenog tipa tela

Postoji zabluda da muškarce privlače samo žene sa velikim grudima, uskim strukom i zaobljenom zadnjicom, dok bi se moglo tvrditi da žene vole samo visoke muškarce sa mišićavim torzom. Iako muškarce evolucijski privlače žene sa užim strukom i širim bokovima, ljudi su evoluirali i imaju različite ukuse i preferencije.

Mit 5: Kada pronađete pravu osobu, sve će doći na svoje mesto

Ova ideja je proistekla iz popularne kulture i verovanja u srodne duše. Međutim, za ostvarenje dobre i srećne veze, treba početi od sebe. Potrebno je napustiti misao da nam je neko drugi potreban da nas upotpuni. Početak svega je ljubav prema sebi. Kada dovoljno sazremo da znamo ko smo, šta želimo i šta ne, možemo pronaći osobu sa kojom ćemo imati ravnopravan odnos zasnovan na ljubavi i poštovanju, a ne zavisnost i očekivanja da će partner ispuniti naše potrebe i izlečiti naše rane. To je pre svega naš posao.

Autor: Marija Radić