AKTUELNO

Danas se javnosti prvi put od okupljanja Orlova za Evropsko prvenstvo obratitio selektor Dragan Stojković Piksi.

Konferencija za medije održana je u Kući fudbala u Staroj Pazovi, gde je Piksi obrazložio spisak igrača koji je saopštio u utorak, a pored toga govorio i o raznim temama koje interesuju fudbalsku javnost u Srbiji.

Na početku svog izlaganja, Piksi je otkrio da ga raduje činjenica da je ekipa uveliko da se priprema za Evropsko prvenstvo.

- Izuzetno me raduje činjenica da smo nešto ranije krenuli sa pripremama od nekog uobičajenog programa. Objasnio sam igračima važnost turnira koji je pred nama. Ko je mogao došao je. To je 16 igrača do sad. Prvog, drugog i trećeg juna se priključuju ostali.

Govorio je Piksi o spisku za Evropsko prvenstvo.

- U ovom trenutku je ovo najbolje što Srbija ima. Ja sam ovde da donosim odluke a ne da činim nekome neke usluge. Dobro sam razmislio, i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan - rekao je Piksi pa dodao:

- Sve ekipe na ovom turniru startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Učinićemo sve da taj prvi korak napravimo uspešno, a to je da se kvalifikujemo u drugi krug. Kasnije će fokus i razmišljanje ići u tom pravcu ko nam je sledeći protivnik. Pored defanzivnih taktičkih stvari, obratićemo pažnju na fizičku sprenost. Fizička angažovanost mora da bude na maksimumu. Posebno me raduje to da ambulantu koju sam imao pre dve godine, sada nemam. Važno je da nema povreda i to je jedan vrlo bitan segment za mene kao trenera.

Foto: Tanjug AP

Nedavno je odjeknula vest da Nemanja Radonjić neće da igra za reprezentaciju dok je Piksi selektor.

- Ja nemam nameru da govorim o igračima koji nisu na spisku. To su sve divni momci. Odluka je takva kakva je na osnovu nekih podataka, statistika. Nema apsolutno nikakvih ličnih problema. Nije samo on, nego i drugi igrači koje ste navikli da vidite u reprezentaciji. Nije samo on, nego i ostali - rekao je Piksi pa dodao:

- Kako je rekao, da li je rekao, ja u to ne ulazim. Pretpostavljam da kada bi mu stigao poziv da bi se odazvao.

Foto: Tanjug /RADE PRELIĆ

Mnoge je iznenadila činjenica da se na spisku nije našlo ime Strahinje Erakovića.

- Da bi neko došao, neko mora da ode. Moje razmišljanje je da na spisku bude 6 centralnih bekova. Ne 7, ne 8, ne 9. Moja odluka je takva kakva je. Erakovića cenim, on je budućnost fudbala i očekujem da se vrlo brzo vrati u reprezentaciju. To je to: Spajić i Stojić su na spisku. Razumem razočarenje i ljutnju. Ali, budem i ja razočaran i ljut kad ne pobedim Bugare, pa me niko ništa ne pita. Sukob ne postoji, zaista ne postoji, niti će postojati. Svi igrači koji su bili pozivani, slao sam im pozive zbog kvaliteta, ne zbog prijateljskih i kumovskih razloga. Bitno je da ja to znam i savest i da mirno spavam i savest mi je čista. Relacija selektora i igrača mora da bude na tom nivou. Samo uzajamno poverenje može da nas dovede do uspeha.

Čestitao je Piksi Orlićima na velikom uspehu koji su ostvarili.

- Čestitam našim igračima do 17 godina koji su u polufinalu Evropskog prvenstva. Čestitam i selektoru Damjanoviću. Mnogi igrači su pokazali da su budućnost srpskog fudbala. Ne treba da brinemo... Mislim, treba, ali za par godina će biti na nivou da bismo bili u vrhu.

Srbija će imati dve provere pred početak Evropskog prvenstva. Najpre će 4. juna izabranici Dragana Stojkovića igrati protiv Austrije, a potom četiri dana kasnije rival Orlova biće selekcija Švedske.

- Ove dve utakmice shvatamo najozbiljnije. Austrija je kvalitetna, Švedska takođe. Situacija nije ista kao u martu mesecu, tada je sve bilo drugačije, ceo ambijent i sve što se dešavalo. Ovo je nešto što smo mi želeli i tražili. Tražili smo da budemo na potrebnom nivou u svm segmentima fudbaske igre. Da dobijemo na samopouzdanju. Ozbiljno shvatamo te dve utakmice, treba biti pametan i ne treba praviti gluposti po pitanju sastava tima. I Aleksandar Mitrović i Sergej dolaze tek 2. juna oko ponoći. Jović i Milenković tek 3. juna. Ako neko misli da oni treba da igraju 4. juna onda nemam komentar. Igrači će biti na klupi, ne na tribinama - kazao je selektor Orlova.

Podsetimo, Orlovi će prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Engleske 16. juna, zatim četiri dana kasnije protiv Slovenije, dok će izabranici Dragana Stojkovića grupnu fazu zaključiti protiv Danske, 25. juna.