AKTUELNO

Španski teniser specifičan je po mnogo čemu

Španski teniser Rafael Nadal je jedan od najboljih igrača belog sporta u njegovoj istoriji i jedan od najvećih rivala našeg Novaka Đokovića.

Rafael Nadal danas slavi 38 godina. Rođen je u gradu Manakor, na Palmi de Majorki, gde je odrastao sa roditeljima i mlađom sestrom. Može se reći da je ljubav prema sportu nasledio do stričeva: jedan je bio fudbaler, igrao je za Barselonu i za reprezentaciju Španije, dok je drugi i nama poznatiji Toni Nadal bio teniser, piše "Vikipedija". On ga je, kada je Rafael imao tri godine, naučio da drži reket i tako je krenula Rafina teniska priča.

Sa samo osam godina osvojio je razna juniorska teniska takmičenja, kako u Španiji tako i u Evropi, što je nagoveštavalo da će biti jedan od najvećih. Sa samo 16 godina je dospeo među najboljih 50 na ATP listi.

Ono što je interesatno, jeste da je Rafael do 21. godine živeo sa porodicom u ogromnoj kući jer su jako bliski, iako je on tada već imao milione i mogao je da se sam izdržava. Isto tako, kada je osvojio mercedes na jednom od turnira na kojima je učestvovao, njegov stric Toni je insistirao da ga ostavi u garaži i da ostane skroman, sa nogama čvrsto na zemlji.

Kako je osvajao titule i bankovni račun se uvećavao, on je "počastio" sebe kućom u Dominikanskoj republici.

Kada je bio dete, voleo je japanski anime i Gokua, plašio se mraka i, prema rečima sestre, uvek je voleo da spava sa upaljenim svetlom i ugašenim televizorom. Takođe, plaši se duboke vode, pasa i grmljavine, a postaje nervozan zbog vožnje bicikla.

Ljubavni život

Preko sestre je Rafael upoznao ženu svog života - Mariju Pereljo Ćisku davne 2005. godine, kada je on imao samo 19 godina, a ona 17. Tek dve godine kasnije su potvrdili vezu. Zabavljali su se 14 godina posle čega su rešili da ozvaniče vezu i da stanu pred matičara. Njihova svadba i venčanje upriličeno je u njihovom rodnom mestu, na ostrvu Majorka i okupili su 350 zvanica.

Dobili su sina, Rafaela mlađeg 2022. godine. Kako je jednom rekao, on je odlagao dobijanje dece na zalasku njegove karijere kako bi mogao da im se posveti, a ne da bude na turnirima dok oni odrastaju.

Veliki je obožavalac fudbalskog kluba Real Madrid.

Tenisko rivalstvo između Nadala i Rodžera Federera jedno je od najvećih u istoriji. Takođe, ima razvijeno rivalstvo sa Novakom Đokovićem, protiv kog je igrao čak 59 puta, što predstavlja najveći broj mečeva između dva tenisera u open eri.

Na Olimpijskim igrama osvojio je zlatne medalje i u pojedinačnoj i u igri parova. Svima su nam poznati rituali kojima je veran od kada je počeo da se takmiči - namešta šiške, majicu, počeše nos, ali i namesti donji veš.

Autor: