AKTUELNO

Amerika je danas drugačije raspoložena i njena "zatezanja" su jako opasna. Američki predsednik i njegovi najbliži saradnici imaju ozbiljan stav po pitanju taksi, a dokaz da je upozorenje da se momentalno ukinu dramatično je i taj što je zahtev podržao i Trampov sin, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Hašim Tači je juče zatražio hitno zasedanje vlade i donošenje odluke o ukidanju taksa na srpske i proizvode iz BiH u skladu sa zahtevima SAD. Očekuje se i susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tokom kojeg će glavna tema biti upravo ukidanje taksi i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

U žestokom sukobu za vlast, Tači pokušava da se održi i da iskoristi tvrdi američki stav po pitanju taksi, ocenjuje Ljiljana Smajlović, novinarka i kolumnistkinja. Dodaje da se Tači predstavlja kao "čovek koji se dogovorio sa Amerikancima", a ako se Kurti bude odupirao predlogu, biće predstavljen kao onaj koji je odgovoran za kvarenje odnosa sa Amerikom.

- Ovo bi albanska javnost doživela kao strašnu stvar, iako Amerikanci ne prete prvi put povlačenjem trupa sa Kosova – kaže Smajlović. Ovaj put ipak, kako kaže, ovo američko upozorenje deluje dramatično budući da je i sin američkog predsednika Donalda Trampa podržao ovakav potez.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da su Amerikanci danas drugačije raspoloženi i da su "zatezanja" opasna.

- Tramp i Grenel su opasni ljudi! To su ljudi koji ruše prepreke pred sobom. Amerikanci su mnogo ozbiljniji i to se vidi, ne samo po njihovoj retorici koja je izuzetno oštra - kaže Smajlović.

Kada je reč o najavljenom sastanju Vučića i Merkelove, Smajlović kaže da nemačka kancelarka ne može biti zadovoljna time što Amerikanci preuzimaju vodeću ulogu u odnosima Beograda i Prištine.

- Evropa je protiv Trampa i Merkelova mora da se drži linije da „Evropa ima glavu reč, vi ste u Evropi i želite da uđete u EU“ – kaže Smajlović.

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova, kaže da je prištinskoj administraciji iz Sjedinjenih Američkih Država poslata sledeća poruka:

- “Mi smo vas hranili 20 godina i dali smo vam sve: i nezavisnost, i bombardovanje Srbije, a uz to vas nismo optuživali i nikada vam nismo sudili". Međutim, Americi je ovakvo stanje stvari dosadilo – kaže Anđelković za "Novo jutro". Bez ukidanja taksi, kako dodaje, ne može se insistirati na ekonomskim pitanjima, njihovim unapređenjima i rešenjima i upravo je to razlog zašto Kurti danas traži skupštinu: želi da na njoj nametne privremeno ukidanje taksi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da će Isa Mustafa napustiti vladu, ukoliko Kurti nastavi sa ovako tvrdom politikom – ocenjuje Anđelković. 

Kaže i da u američkoj administraciji nema čekanja, te da se odluke implementiraju odmah i sad.

- Amerika jasno saopštava svoju politiku, i to je tako od kada je Tramp došao na vlast. Upravo to su preuzeli i njegovi najbliži saradnici, između ostalih i njegov sin koji ima veliki uticaj na celokupnu administraciju - ocenjuje Anđelković.

Evropa poslednjih godinu dana nema jednoglasje, naprotiv. Uzimajući ovo u obzir, kaže on, ne postoji jasna politika i jasan stav EU prema Zapadnom Balkanu. 

- Nisu se izjasnili oko mini-Šengena, nisu ga podržali i nikakav konkretan stav po ovom pitanju nismo videli. Poseta Vučića će biti jako važna kako bi se videlo da li se Nemačka barem malo pomerila od tvrdog stava i da li bismo sa njom mogli da razgovaramo o kompromisnom rešenju – kaže Anđelković. 

#Ljiljana Smajlović

#Novo jutro

#Zoran Anđelković

'