AKTUELNO

Kosovo je na putu ka novim izborima, ocenjuje bivši kosovski političar Azem Vlasi posle neuspeha u konstituisanju kosovskog parlamenta, a još jedan uticajni političar i biznismen, Bedžet Pacoli, poručuje da će odlaganje konstituisanja skupštine "građani Kosova skupo platiti".

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi razočaran je trenutnom situacijom, ali, čini se, smatra da još ima vremena:

"Za Kosovo je važno da dobije skupštinu i funkcionalnu vladu što pre, jer bi to doprinelo rešavanju nekih hitnih problema", rekao je Delavi za Radio Slobodna Evropa.

Zbog toga, kako je rekao, "podstičemo sve partije i njihove predstavnike da odmah nastave sa formiranjem državnih institucija". " Razočaran je i Bedžet Pacoli, i precizira: Razočaran sam onima koje je izabrao narod".

Krivca za trenutno stanje predsednik DSK i premijer Isa Mustafa vidi u koaliciji PAN, koja, tvrdi, blokira zemlju.

I Vlasi smatra da se PAN krajnje neodgovorno ponaša, te kaže da danas u skupštini očekuje reprizu jučerašnjih zbivanja, odnosno, kako navodi, možemo očekivati reprizu sramote, koju je demonstrirala iskljueivo koalicija PAN svojim neodgovornim ponašanjem, a koja jedina ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine.

Vlasi zato u razgovoru za Indeksonline kaže da su predstavnici vladajuće koalicije u krizi i kad je reč o kandidatu i o brojevima, jer, kako objašnjava, oni svog kandidata nemaju, a niko drugi nema pravo da ga predloži.

"Mislim da smo od juee krenuli putem novih izbora", zaključio je.

Da je najveća odogovornost upravo koalicije PAN, koja je oko sebe okupila mnogo partija, videlo se i u dosadašnjem toku današnje sednice u Prištini, koja je opet obeležena nesporazumima, čestim prekidima i nemogucnošću da se formira skupština.

PAN je najavila da danas neće učestvovati, jer ih, kako kažu, ucenjuju poslanici ostalih partija koje su glasale za predlog te koalicije. Lider DPK, Kadri Veselji, čak, kako prenose pristinski mediji, najavljuje da će povuai svoju kandidaturu ukoliko DSK-ANK-Alternativa i PS glasaju za PAN-ovog kandidata za premijera, Ramuša Haradinaja.

Samoopredeljenje je odbacilo predlog, rekavši da o kandidaturi Ramuša Haradinaja za premijera ne mogu da razgovaraju sa Kadrijem Veseljijem.

Hrvatska slavi veliki zločin i etničko čišćenje, a Srbija se seća i tuguje!

A predsednik DSK Isa Mustafa, uz optužbe na račun PAN koalicije, preko Fejsbuka ih poziva da iskoriste svoje pravo i formiraju institucije, ali, dodaje, ni ta ponuda ne traje beskonačno.

"Stvorite uslove za osnivanje institucija i ne blokirajte zemlju. DSK i koalicioni partneri, ANK i Alternativa, drugaeije vide Kosovo. Ne sa vama u vladi", poručio je Mustafa putem Fejsbuka.

I prištinski Zeri danas kao glavnog krivca vidi PAN koaliciju, te konstatuje da su oni rešili da blokiraju i današnju sednicu parlamenta, dok Bljerand Staviljeci, iz DPK, smatra da današnja sednica nije ni zakazana uz poštovanje demokratskih pravila.

Poziv na sednicu, naime, po njegovim rečima, upućen je na arbitraran, nedemokratski naein, bez konsultovanja sa svim politiekim partijama, tako da poslanici koalicije PAN ne ?ele da budu deo takve sednice, kaže Staviljeci, a prenosi Zeri.

Inače, konstitutivna sednica kosovskog parlamenta, kojoj danas ne prisustvuju poslanici velike, tzv. ratne koalicije stranaka okupljenih oko Demokratske partije Kosova, prekinuta je i neizvesno je da li će biti nastavljena s obzirom na to da nema kvoruma.

Danas je izostala i Srpska lista, uz obrazloženje da je albanskim partijama dat prostor da pronađu dovoljan broj glasova za nastavak rada skupštine.

U međuvremenu kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Isa Mustafa sastali su se danas s bivšom predsednicom Švajcarske Mišelin Kalmi-Rej, zahvalili joj na podršci koju pruža Kosovu, a ona podsetila da je glas njene zemlje bio "jedan od prvih koji je otvorio oči mnogima", te pohvalila "razvojne procese na Kosovu".

#Kosovo

#parlament

'