AKTUELNO

Osnivač 72. brigade za specijalne operacije i predsednik udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999. general Milorad Stupar povodom 79. godišnjice proboja Sremskog fronta kaže da naša udruženja smatraju da je Sremski front temelj da se srpski narod oslobodi srpske iluzije o jugoslovenstu.

Stupar je rekao da su u proboju Sremskog fronta 1945. godine naspram jedinica srpske vojske stajalo je 11 jedinica ustaško-domobranske bande.

- Pored ustaških snaga tu su bile i muslimanske snage poznate Handžar divizije. Tu je bila i zloglasna sedma SS divizija. Naspram naših snaga stajale su organizovane snage Nezavisna Država Hrvatska i ja molim da nikada ne govorimo o takozvanoj NDH, to je stvarno postojala država sa svojim oružanim snagama i imala je snagu da brani Srem, oni su se tako hvalili - kazao je Stupar za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo jedini mali narod, koji je samostalno držao front prema Trećem rajhu, od Rave, Dunava, Save, Drine, Une i Jadranskog mora - rekao je Stupar i istakao da se to ne može osporiti i da to treba uvek naglašavati.

On je podsetio i da su veterani 72. brigade pre sedam godina pokrenuli projekat "Srpski borac na Sremskom frontu" i naveo da su naučno dokazali da je broj stradalih srpskih mladića 1944. i 1945. godine bio ogroman.

- Kroz analizu borbenih dejstava srpskog vojnika na prostoru Srema shvatili smo da je posledica tako velikih gubitaka neobučenost starešina, zatim brza mobilizacija vojnika i kratak rok trajanja obuke. Zato smo i pokrenuli inicijativu na osnovu tog projekta vraćanja služenja vojnog roka u zemlji Srbiji, da nam se nikada ovo više ne desi - naveo je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, u ranim jutarnjim časovima 12. aprila 1945. godine, Jugoslovenska armija probila je nemačku odbranu na Sremskom frontu.

Posle višemesečnih rovovskih borbi, odlučnom ofanzivom Jugoslovenske armije tada je konačno probijen utvrđeni nemački front u Sremu. Proboj je omogućio brz prodor jugoslovenskih trupa ka zapadnim delovima Jugoslavije i njihovo konačno oslobođenje u Drugom svetskom ratu.