AKTUELNO

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, govoreći o sednici SB UN-a, kaže da je sve deo jednog istog paketa da se na silu, 'preko kolena', realizuju neki strateški ciljevi koji nisu mogući.

Milivojević je rekao da ova administracija na odlasku, i briselska i američka, želi da to izgura do kraja mandata.

- Primenjuje bolnu silu suprotno i politici racionalnosti i pravu, to je potpuno jasno. Mi se nalazimo u takvoj situaciji. Kada sve pogledate, nije se računalo na ovakav srpski otpor i vidi se nervoza - kazao je Milivojević za Novo jutro TV Pink.

Milivojević je ocenio da je sve u igri, ali da to ne može da prođe, jer se sve više razume o čemu se radi.

Foto: Tanjug/UN PHOTO/LOEY FELIPE

- Ovaj cirkus sa dovođenjm žena, tu se vidi da nema pravila, da se krši pravo, sve, u jednom pokušaju koji ne može da prođe. Sada je to definitivno jasno, Srbija pokazuje odlučnost na koju se nije računalo - naveo je on.

Milivojević je rekao da je dobro što je sednica održana, jer se videla organizovana akcija zapadniih sila.

Nebojša Damjanović, istoričar, osvrnuo se na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici rekavši da sadašnje političke elite u Nemačkoj žele snažno da se distanciraju od onoga u Drugom svetskom ratu.

- Oni se sad predstavljaju kao novi ljudi i oni su mimo te priče i prednjače u nekom drugom pravcu - ocenio je Damjanović.

Kako je rekao, aspekt je tu i vojni koji muslimanska strana izbegava, a zločin je strašan počinjen, to je, kako kaže, sigurno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čiji je to naum da se to digne na nivo genocida... Očigledno su to političke namere - ocenio je Damjanović.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, kaže da jeste strašno kada vas najgenocidnija nacija na svetu optuži da ste počinili genocid.

- Oni to žele da iz političke pretoče u pravnu upotrebu. Zato to rade, da se taj termin primeni na pravni način - kazao je Bilbija.