AKTUELNO

Predsednik Kine biće dočekan uz najviše državne počasti, rekla je za Novo jutro TV PINK novinarka Zvezdana Jevtić.

Komentarišući posetu predsednika Kine Srbiji, Jevtić je rekla da je ovo istorijski važna poseta, podsećajući da je ovo drugi put za 8 godina da dolazi u našu zemlju, kao i da je bio 2016. godine.

- Posle Pariza, danas dolazi kod nas u zvaničnu državnu posetu i biće dočekan uz najviše državne počasti na aerodromu Nikola Tesla. Srpski Migovi će ga dočekati na našem nebu - rekla je Jevtić.

Kako kaže, u planu je potpisivanje preko 30 sporazuma i on dolazi u najvažnijem mogućem trenutku za našu zemlju, kada smo pritisnuti sa svih strana, i kada su pritisci ogromni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poslednjih nedelja, kada je zapad čuo da će on posetiti samo Francusku, Mađarsku i Srbiju, oni su doslovce poludeli. Ovo je zaista pokazatelj da je prijateljstvo sa Kinom čelično i da Si Đinping poštuje našu zemlju, i od 1. jula će stupiti na snagu sporazum o slobodnoj trgovini - rekla je Jevtić.

Kako ističe, predsednik će ga lično služiti našim domaćim vinima i biće dočekan na najvećem mogućem državnom nivou.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije, prof. dr Dejan Miletić, rekao je da sve ovo dolazi u situaciji kada je čak 2023. godine došlo i do velike saradnje Rusije i Kine, i dodaje da sve to zabrinjava EU.

- Posle Francuske dolazi u Srbiju i to na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade. I to oni očigledno ne zaboravljaju, kao i da smo zajedno prolazili teške trenutke - rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, predsednik Kine je insitirao u svakom momentu na poštovanju međunarodnog javnog prava, kao i Srbija.

Jevtić je rekla da će puno reči biti o ekonomskim aspektima, posebno o EXPU 2027. Dodaje da su tu u i ogromni infrastrukturni projekti bitni za našu zemlju.

- Takođe, pored ekonomskih tema, biće tu teme pritisaka na našu zemlju povodom Kosova i Metohije, ako i sramne rezolucije o genocidu - rekla je Jevtić.

Autor: