AKTUELNO

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu.

U posetu Beogradu večeras stiže predsednik Si koji će u Srbiji predvoditi delegaciju Kine koja broji 400 ljudi.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma. Si u Srbiju dolazi u okviru petodnevne posete Evropi koju je počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Građan ocenjuju ovu posetu kao dobru vest za Srbiju i njen dalji razvoj.

Dejan Lončar kaže da je poseta kineskog predsednika odlična prilika za nastavak saradnje koja u budućnosti može biti još bolja.

- Predsednik Kine je jedan od vodećih lidera, a Kina je druga ekonomija. Poseta je jako dobar signal Srbiji, naročito pred vremenima koja dolaze. Želeo bih i nadam se da će Srbija biti neki novi 'hab' u ovom delu Evrope, kao i da su investicije i saradnja na drugim nivoima - političkim i vojnim, dobrodošle - kaže Lončar.

Video: Tanjug video/Bogdan Poč

Devetnaestogodišnji Nikola Divljak kaže da je poseta kineskog predsednika veliki korak za još veće prijateljstvo između dve zemlje.

- To je veliki korak za još veće prijateljstvo i biće to veliki događaj, a očekujem i nove investicije. Pošto su Kinezi najveći narod, verovanto će doneti neku novinu - kaže Divljak.

Poseta je značajna za međunarodne odnose i da se pokrenu neke nove investicije, i radna mesta, smatra sugrađanka Sena.

- Mislim da poseta govori da smo zemlja koja je za svaki vid saradnje, a sa Kinezima imamo tradicionalno dobre odnose - kaže Sena.

Kinezi, koji žive u Srbiji, okupili su se na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ne bi li dočekali svog predsednika.