AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping došao je u dvodnevnu posetu Beogradu, a mu je biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Si Đinpingu priređen je svečani doček ispred Palate Srbija sa crvenim tepihom, smotrom počasne garde i intoniranjem himni dveju država.

Tokom intoniranja hime dve države ispaljivani su počasni plotuni.

Program posete:

Posle ceremonije svečanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Kineska delegacija broji oko 400 članova, a tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti.

Predsednik Si Đinping i predsednik Vučić će se posle ceremonije obratiti medijima.

Si Đinping je sinoć doputovao u Beograd u pratnji supruge profesorke Peng Lijuan, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Vučić sa suprugom, Tamarom Vučić.

Kineskog predsednika dočekali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

Autor: