AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Srbije zahvalio se, nakon svečanog dočeka, građanima na tome što su u tolikom broju došli da pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga.

- Rekao sam mu da na takvu ljubav nigde neće naići kao ovde. Mislim da je ovo istorijski značajna poseta. Mi danas pišemo istoriju, ikao to možda ne izgleda tako. Za nekoliko godina sećaćemo se ovog dana. Samo ugovor o slobodnoj trgovini doneće našim poljoprivrednicima sigurnost, a već od 1. jula izvoz voća, rakija i vina, koje ćemo moći da izvozimo na ogromno tržište. Za sve druge tarfie su oko 30 posto, a za nas neće biti tarifa- istakao je Vučić i dodao:

Predsednik Si i Kina su za nas mnogo više, oni su naši prijatelji. Zato uvek kažemo da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. Ne zaboravite da su bili sa nama i pre 25 godina, da su zajedno sa nama platili visoku cenu, baš na današnji dan

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je istakao da je reč o čeličnom prijateljstvu i da je ovo istorijski susret.

Ispred Palate Srbija okupilo se na hiljade ljudi kako bi dočekali kineskog predsednika.

- Hvala predsedniku Siju što je izabro da poseti Srbiju, oni su naši iskreni prijatelji, i kao što mi uvek i na svakom mestu kažemo da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez ikakve rezerve, uvek su sa nama u svim najtežim trenucima - dodao je predsednik Srbije.

Usledio je sastanak dve delegacije.

Na sastanku je predsednik Vučić je govorio o svakom segmentu neverovatne saradnje sa Kinom u svakoj sferi! Podsetio je na smederevsku železaru, rudnik Zinđin...

- Mi kada imamo probleme u bilo kojoj oblasti zbog pritiska, mi pozovemo naše kineske prijatelje - rekao je predsednik Srbije.

- Za nas je od ogromnog značaja i to što je Kina doprinela značajnom ekonomskom razvoju Srbije - istakao je Vučić.

Naveo je da će biti potpisano 29 državnih sporazuma, ali i veliki broj komercijalnih.

Foto: TV Pink Printscreen

Si je rekao da je prijateljstvo obostrano i iskreno.

- Kineski narod je svestan da nas Srbi doživljavaju kao prave prijatelje. Postoji snažan osećaj prijateljstva između naše dve zemlje. Na mene je ovo ostavilo izuzetno dubog utisak - istakao je Si Đinping.

Autor: