AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa dve zemlje.

Dvojica predsednika potpisala su Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Foto: TV Pink Printscreen

Potpisivanjem zajedničke izjave počela je ceremonija razmene potpisanih dokumenata između dve zemlje.

Usledila je razmena 29 sporazuma o saradnji.

Vučić se kineskom predsedniku obratio sa "dragi prijatelju".

- Pripala mi je čast da budem domaćin predsedniku Siju i srećan sam zbog njegove posete. Da predsednik Kine dođe u posetu Srbiju dva puta u samo osam godina, ne možete da ne budete srećni - rekao je Vučić.

Predsednik Si kaže da sreća ne pada iz vedra neba. Mi jesmo zaista naporno radili na razvoju naših odnosa. U 2021, 22, 23 Kina je naš najveći investitor, izvoz nam je porastao 140 puta u poslednjih 10 goina, naša trgovinska razmena uvećana je osam puta. Mi smo potpisali zajedničku izjavu, ta izjava je strateški važan pravac. Prelazimo iz strateških odnosa na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi imamo ogromno poštovanje prema Kini. Mi podržavamo princip jedne Kine. Uvek će imati podršku Srbije. Zahvalan sam predsedniku Siju po pitanju KiM i teritorijalnog integriteta Srbije. Imamo sreću da smo u Kini uvek imali prijatelja. Rekao sam Siju da će se Srbija snažno odupirati pritisacima - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da će Kina dobiti dobre proizvode iz Srbije.

- Predsednik Si je došao i ponudio konkretne stvari. Ugovor o slobodnoj trgovini je nešto što nam garantuje plasman naših roba i usluga. Tarife su između 38 i 62 odsto, a za nas ih nema. Danas su potpisani ugovori o slobodno izvozu šljive, borovnice. To je garantovan plasman. To je samo početak, ići ćemo od jabuka do goveđeg mesa. Za vino nam je potrebno pet, za rakije 10 godina da tarife budu nula, one će se postepeno smanjivati. Danas ću na ručku lično da služim srpska vina, spremio sam mnogo srpskih vina, ne znam hoćemo li sve moći da probamo - rekao je Vučić.

Kako je dodao, Si je rekao da će Kina omogućiti za 300 mladih građana Srbije omogućiti studiranje u Kini, oni će biti most između dve zemlje. Predlog je da na usavršavanje u Kinu ode i 50 naučnih radnika.

Vučić je naveo da je od Sija dobio i potvrdu da će Kina ne samo učestvovati na Expo 2027. već će Srbiji pružiti podršku i u organizaciji.

- Krenuli smo zvanično u pregovore sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija koji mislimo da uspostavimo 2027. godine na Expo - rekao je predsednik Srbije i naglasio saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane.

Naša saradnja u oblasti zaštite životne sredine je velika, i mora da bude još efikasnija. Razgovarali smo i novim avio linija, to će biti pre kraja godine - Šangaj, Guandžo, tu je i let do Tianjina.

Kineski predsednik je istakao da je zadovoljan razvojom Srbije.

- Kao pravi prijatelji i dobri partneri, Srbija i Kina uživaju političko poverenje, snažno kao stena. Čelično prijateljstvo sve više jača - naveo je Si.

Omogućili ste mi da se sretnem sa srpskim narodom, duboko sam dirnut. Iz prve ruke sam mogao da osetim prijateljstvo. Vučić i ja smo imali temeljnu razmenu mišeljenja u srdačnom tonu. Srbija danas postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgradti zajednicu sa zajedničkom budućnošću. Dogovorili smo se da proširimo stretšku komunikaciju

Si je naveo da je izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću strateško opredeljenje dve zemlje.

Podsetimo, drugog dana zvanične posete predsednika NR Kine Srbiji Si Đinpinga priređen je svečani doček ispred Palate Srbija sa crvenim tepihom, intoniranjem himni dveju država, smotrom i raportom počasne garde, te 10 počasnih plotuna.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednika Kine, sa svim državnim i vojnim počastima, dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prva dama Tamara Vučić.

Oba predsednika izarazila su zadovoljstvo posetom, a Si je naglasio da je impresioniran gostoljubivošću i toplim dočekom. Oba predsednika pozdravilo je na hiljade građana okupljenih oko Palate Srbija koji su došli da vide i pozdrave predsednike. Oni su im skandirali "Kina-Srbija".

Autor: