AKTUELNO

Ruske snage pokrenule su oklopni kopneni napad u petak u blizini drugog ukrajinskog grada Harkova na severoistoku zemlje i napravile prodore, otvarajući novi front u ratu koji se dugo vodi na istoku i jugu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje u teritoriju Ukrajine.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ruska vojska preuzela je kontrolu nad naseljima Borisovka, Ogurcovo, Pletenjovka, Pilja i Strelečja u Harkovskoj oblasti.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu govoreći o ratu u Ukrajini kaže da prema poslednjim informacijama koje poseduje, prošlo je više od 24 sata od kada je Ruska vojska uspela da prodre na teritoriju oko Harkova.

- Ukrajinci su ih spremno dočekali, oni su već premeštali svoju vojsku i naoružanje u tom pravcu. Negde se govori i da su se oni, što se tiče vojnika, spremili za žestoke borbe. Odbili su napade, ali Ruska vojska je napredovala 5 do 10 kilometara - rekla je Šahrimanjan Obradović za Novo jutro TV Pink.

Prema njenim rečima, SAD su objavile da su imale obaveštajne podatke o napadu i da su informacije prosledili Ukrajini.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekla, postoje navodi da u Harkovu postoji najjače utvrđenje odbrane.

- Ako Rusija uspe da sruši tu odbranu, napraviće neki presek između Harkova i Kijeva - navela je Šahrimanjan Obradović.

Stevan Ignjatović, pilot u penziji, kaže da se desilo ono što je očekivano dug period.

- Ukrajinska vojska se malo osilila, činjenica je da su sa nekim oružjem koje su dobili od zapada, prvenstveno dronovima koje su Švajcarci poslali, oni ih snabdevaju tajno dve godine bez obzira na njhovu neutralnost - rekao je Ignjatović i dodao:

Ti dronovi su imali karakteristiku borbenih aviona brzine i doleta.

Foto: TV Pink Printscreen

Ignjatović kaže da je ovo što se desilo bilo očekivano i da je bilo samo pitanje dana kada će se desiti.

- Ofanziva je morala da krene, vojska i naoružanje su bili spremni - kazao je Ignjatović i dodao da je Zelenski noćas molio svoje vojnike da ne napuštaju mesto dejstva.

Ignjatović je ocenio i da smena Šojgua neće promeniti pravac rata.