AKTUELNO

Dok svet bruji o govoru koji je na Crvenom trgu, 9. maja, poslao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, mnogi se pitaju da li će sudbina Ukrajine biti rešena na bojnom polju, ili će ishod ovog sukoba biti deo šireg odmeravanja snaga između Zapada i Rusije!

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, smatra da će Rusija biti u velikom problemu čak i da odnese pobedu u ovom sukobu sa Ukrajinom.

Video sam dosta tekstova raznih analitičara i geopolitičkih stratega koji počinju da govore da je čak i moguće poraziti Rusiju u jednom ovakvom ratu iscrpljivanja. Putinu je cilj da dobije rat po svaku cenu, međutim, postavlja se pitanje šta će se dogoditi posle rata? Ovo njihovi uspesi koji su taktičke prirode, ne rešavaju ishod sukoba. Rusiju nakon rata treba da brine i ekonomija i svi se pitaju da li je cena koju je Rusija spremna da plati za pobedu u ovom ratu vredna potencijalnih dobitaka u Ukrajini - rekao je Matić.

Matić se zatim osvrnuo na dobre odnose i saradnju Kine i Rusije od koje strepi čitav Zapad.

Kina i Rusija imaju specijalne odnose i strateška partnerstva. Kina ima trgovinske odnose sa Zapadom od kojih zavisi njihova ekonomija, dok geopolitički interes Kine jeste da sačuva Rusiju. Oni sada balansiraju, izrazili su razumevanje za poziciju Rusije, ali nisu poslali nikakvu vojnu pomoć, što je za Zapad crvena linija. Ova godina je verovatno presudna za rat u Ukrajini -rekao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubomir Đurić, analitičar, osvrnuo se na odluku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da smeni svog dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Mislim da je kombinacija korupcije i lošeg vođenja rata dovela do smene Šojgua. Vidimo da čitava ta struktura na koju se i sam Prigožin žalio, koji je u tom trenutku imao i najuspešniju jednicu u Ukrajini, sklonjena. Međutim, on je napravio jednu ogromnu grešku i krenuo na Rusiju, a takav neki čin se ne prašta nikome ko krene na Putina. Novi ministra odbrane je jedan od ključnih ljudi zbog čega ruska ekonomija odoleva zapadnim sankcijama i on je veliki stručnjak koji zna da se ponaša u kriznim situacijama - rekao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da sukob Rusije i Ukrajine definitivno ulazi u novu fazu.

Ovo nije odlučujuća faza, ali definitivno ulazimo u novu fazu rata. Trideset hiljada vojnika za sada ide ka Harkovu i to je taj front. Ja ne mislim da je Putin, kao što kažu, opsednut osvajanjem Harkova, bojim se da je više opsednut Odesom - rekao je Obrknežev.