AKTUELNO

Konstantin Dobrilović je istaknuti kandidat sa liste Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na predstojećim izborima za Evropski parlament.

U intervjuu za portal „Dunav“, Dobrilović otkriva svoje poglede na budućnost EU, važnost fokusa na potrebe građana, kao i ulogu srpske dijaspore u austrijskoj politici.

Više o njegovoj perspektivi pročitajte u nastavku.

DUNAV: Gospodine Dobriloviću, možete li nam reći više o Vašim glavnim prioritetima i ciljevima ukoliko budete izabrani za poslanika u Evropskom parlamentu?

DOBRILOVIĆ: Kao budući poslanik Evropskog parlamenta zajedno sa mojim partijskim kolegama baviću se temema koje su od suštinskog značaja, pre svega za građane Austrije, koji su ujedno i građani Evropske unije. Jako je važno da budemo posvećenji pitanjima važnim za svakog građanina pojedinačno, a za mene je to posebno važno jer dodatno zastupam i interese velikog broja ljudi sa Balkana koji žive u Austriji i sam time i u Evropskoj uniji.

DUNAV: Kako vidite budućnost Evropske unije i koje konkretne promjene biste predložili kako bi se Unija bolje fokusirala na potrebe svojih građana?

DOBRILOVIĆ: Evropska unija se danas nalazi pred mnogim izazovima na koje veliki uticaj imaju globalna dešavanja, kao što je rat u Ukrajini, sve veće jačanje kineskog uticaja na globalnu ekonomiju i slično. Vrlo je važno da EU očuva svoje jedinstvo i zastupa svoje interese. Mi u Slobodarskoj partiji Austrije smatramo da Evropska unija budućnosti može biti samo zajednica suverenih nacionalnih država koja svojim građanima garantuje mir, sigurnost, slobodu i prosperitet. Trebalo bi se mnogo više okrenuti konkretnim stvarima, a ne baviti se imaginarnim pitanjima kojima se trenutno , u velikoj meri, bave “takozvane” elite u Briselu.

DUNAV: Spomenuli ste u jednoj od Vaših izjava da smatrate da bi EU trebalo više da se fokusira na svoje građane i manje na “superdržavu Evropu”. Možete li konkretno objasniti kako bi to uticalo na srpsku zajednicu u Austriji?

DOBRILOVIĆ: Srpska zajednica u Austriji je primer dobre integracije u austrijsko društvo i sve teme koje se tiču svih državljana Austrije tiču se i srpske zajednice. Kao što sam rekao, princip zdravog patriotizma je vrlo važan za svakog pripadnika srpske dijaspore u Austriji, jer se propseritet Austrije odnosi i na srpsku zajednicu. Konkretno, na primer, od izmena nepovoljnih zakona koji su na snazi ili donošenja novih i boljih, benifite mogu da osete i pripadnici sprske zajednice pojedinačno. Mnogo je stvari koje je potrebno da se urade, a tiču se pojednako i srpske zajednice.

DUNAV: Kao neko ko je odgovoran za odnose i pitanja Zapadnog Balkana, kako ocjenjujete trenutne odnose između Austrije i Srbije i srpskog naroda i koje korake smatrate neophodnim za dalje unapređenje tih odnosa?

DOBRILOVIĆ: Odnosi između Austrije i Srbije su tradicionalno jako dobri, s obzirom na vekovnu povezanost ove dve zemlje i veliku srpsku zajedincu koja živi u Austriji. Dobru saradnju potvrđuje i činjenica da mi iz FPÖ imamo česte susrete sa predstavinicima stranaka u Srbiji. Na primer imali smo delegaciju fondacije Stratimirovic kao goste u Beckoj Skupštini, tom prilikom, Maksimilijanu Krausu sefu poslanicke grupe za Bec uruceno je odlikovanje – Orden Stratimirovića.
Osim toga, mi u Slobodarskoj partiji Austrije smatramo da svaka država najpre treba da bude okrenuta sebi. Naša matica, država Srbija, odavno je pokazala kako se to radi, šta je patriotizam, i kako se brane i zastupaju, pre svega, interesi sopstvene države.

DUNAV: Možete li detaljnije objasniti koncept “zdravog patriotizma” koji zagovara FPÖ i kako ga namjeravate primijeniti u okviru Evropskog parlamenta?

DOBRILOVIĆ: Kao što sam rekao, zdrav patriotizam podrazumeva da svaka zemlja, pre svega, treba da bude okrenuta potrebama svojih građana. Potrebno je da se svaka država usresredi na sebe i svoje građane i onda kao takva deluje u okviru zajednice koju čini Evropska unija.

DUNAV: Kao jedini kandidat srpskog porijekla na listama za predstojeće evropske izbore u Austriji, koje konkretne korake biste preduzeli kako biste osigurali da se glas srpske zajednice u Austriji bolje čuje i bude zastupljen na evropskom nivou?

DOBRILOVIĆ: Kao poslanik Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu samo zastupanje interesa građana Austrije je zastupanje i ineresa srpske zajednice. Sa druge strane, pokretao bih i bavio bih se pitanjima koja su od značaja i za samu srpsku zajednicu. Na primer, da biste bolje razumeli, veliki broj pripadnika srpske zajednice vrlo često putuje u maticu i prelazi granični prelaz za Mađarskom. Vrlo često se na tom graničnom prelazu između Srbije i Mađarske čeka satima, nekada sa razlogom, nekada bez razloga. Mađarska je, kao što je poznato, članica EU, a tema rešavanja bespotrebnog čekanja na graničnom prelazu može biti jedna od konkretnih tema koju treba rešiti, a koja bi bila od koristi za srpsku zajednicu.

DUNAV: Koliko je za Vas važna saradnja sa drugim strankama u Evropskom parlamentu i koje stranke smatrate prirodnim saveznicima FPÖ-a?

DOBRILOVIĆ: Vrlo je važna saradnja sa svim strankama koje zastupaju patriotske interese svojih zemalja u Evropskom parlamentu. Slobodoarska partija Austrije je članica frakcije “Identitet i demokratija” u Evropskom parlamentu.
Naša frakcija u aktuelnom sazivu ima 58 poslanika iz 10 stranaka sestara, među kojima su – iz Nemačke, Alternativa za Nemačku, kao i iz Francuske – Rassemblement National i Italije – Lega Nord.