AKTUELNO

Rezolucija o Srebrenici kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici usvojena je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Za su glasale 84 zemlje, protiv je bilo 19, dok je 68 zemalja bilo uzdržano.

Ivana Vučićević, glavna i odgovorna urednica Studia B, rekla je u Novom jutru kod Jovane Jeremić na Tv Pink da je uprethodnih pet, šest dana sve ovo za nas ovih pet, šest dana u Njujorku bila teška borba i da je predsednik Vučić Iz nemoguće situacije izvukao ono najbolje što je mogao.

- Nikada se niko nije toliko lavovski borio za našu zemlju, trenutak kada je on ogrnuo zastavu mislim da je svakom ko pripada srskom rodu je zaista bilo toliko drago i toliko je bio ponosan. Njegova izjava nakon svega u kojoj je rekao da moramo ići dalje i da već od sutra gradimo zajedničku budućnost je možda njegova najjača poruka - rekla je Vučićević.

On je rekla da su Srbija i Beograd juče posle usvajanja rezolucije osvanuli sa porukama podrške predsedniku Srbije, jednostavno svi smo mu pokazali koliko smo složni i koliko smo jedinstveni u stavu da braqnimo ono što nam je najsvetije a to je srpstvo.

Vladimir Marinković, član Glavnog odbora SNS-a, govorio je o amandmanu koji je podnela Crna Gora i o glasanju Crne Gore za usvajanje rezolucije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na žalost većina naših suseda izuzev Mađarske glasali su za rezoluciju. Mislim da mi sada živimo u vremnu krize lidersa i te države su pokazale da su u vazalnom položaju - kaže Marinković.

On je rekao da je jedano od velikih iznenađenja prilikom glasanja bilo i glasanje Severne Makedonije koja je glasala za usvajanje rezolucije a tvrdi da smo mi njihovi najveći prijatelji ialeksandar vučić ima veći rejting u Makedoniji od svih njenih političara.

- Međutim, kada te vi pritisnuti ne možete da se izborite sa jednim Bujarom Osmanijem , sa jednim dujiem koji učestvuje u njoihovoj vladi - dodaje Marinković.

On je rekao da trebamo da budemo zadovljni jer 106 zemlja nisu glasale za ovu rezoluciju i ono što je Vučić uradio argumentima jeste pobeda.

Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost reako je da je vrlo zanimljiv govor tih zemalja pre glasanja i nakon glasanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što je mene svakako oduševilo jeste govor predstavnika Kine pre glasanja koji je izričito bio Protiv rezolucije - kaže Oberknežev.

Vi ste juče na sednici imali jedno otvaranje pandorine kutije.

- Ne znam čija je ovo pobeda, ja sam bio izuzetno ponosan prvenstvno na državnika kao što je Aleksandar Vučić koji je svojim nastupom, od govora pa sve do same zastave i na kraju podizanja tri prsta - kaže Oberknežev.

On je rekao da je ova sednica UN-a pokazala da više stvarno ne postoji više taj unipolarni svet i da postoji taj multi polarni svet .

Autor: D. S.